NordNews
Avem ce spune

Orașul Orhei ar putea rămâne fără primar. Dosarul a ajuns în judecată

Primarul de Orhei, Pavel Verejanu, ar putea fi suspendat din funcție. Anunțul a fost făcut de către deputatul PAS, Dumitru Alaiba. Acesta a scris pe facebook că, astăzi, a aflat că CNA a expediat deja dosarul în judecată, transmite Paranteze.

„Verejanu a comis un abuz pe care nu era obligat să-l comită, dar l-a comis pentru că a crezut că nu i se va întâmpla NIMIC pentru asta. E despre cortul din centrul Orheiului. Acest caz să fie un exemplu pentru restul care comit mult prea ușor abuzuri, încalcă dreptul oamenilor la întruniri, la acces la informație, la libera exprimare. O să vă vânăm pe toți, unul câte unul. 

În campania electorală am încercat de nenumărate ori să instalăm corturile PAS în Orhei, pentru o comunicare și interacțiune mai activă cu oamenii. 

Atunci, primarul de Orhei – Pavel Verejanu, abuziv și arbitrar, ne-a interzis de mai multe ori desfășurarea acestor întruniri, motivând că ar exista o cerere prealabilă, care prevede întruniri în TOATE spațiile publice din or. Orhei, în fiecare zi, în perioada 04 februarie – 31 decembrie 2021, de la orele 07:00 până la 22:00. Și loc pentru cortul nostru nu este. După asta a interzis sub pretextul pandemiei. 

Am ignorat aceste tâmpenii și am instalat oricum corturile. Dar, am făcut și demersurile relevante către instituții. 

Am documentat minuțios aceste abuzuri. Am sesizat Inspectoratul de Poliție Orhei cu solicitarea de a sancționa primarul pentru abuzurile sale. La data de 19 iulie 2021, Inspectoratul de Poliție Orhei a demarat și efectuat acțiunile procesuale necesare, care au stabilit preventiv, că acțiunile primarului mun. Orhei – Pavel Verejanu, are semnele constitutive ale componenței de contravenție – Excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pentru acest abuz, legea prevede o amendă în mărime de 1.500 până la 4.500 de lei, obligatoriu cu suspendarea din funcție pe un termen de la 3 la 12 luni. Ca rezultat IP Orhei a expediat conform competenței materialele acumulate – Centrului Național Anticorupție.

Astăzi, CNA m-a informat că au constatat că prin acțiunile sale, primarul mun. Orhei – Pavel verejanu a comis o contravenție clară: Exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu (art 314 a Codului Contravențional), adică săvârșirea unei acţiuni care depăşeşte în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege şi care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, astfel au expediat dosarul în instanța de judecată ca aceasta să stabilească exact pedeapsa pecuniară ce urmează a fi aplicată, precum și perioada pentru care acesta va fi suspendat din funcția de primar al mun. Orhei”, a scris deputatul”.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"