NordNews
Avem ce spune

Ordinul fostei ministre Stamate, anulat în instanță. Dumitru Țîra: „Am demonstrat că legea este mai presus. Acum demisionez”

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat ordinul Olesei Stamate, emis pe vremea când era ministra Justiției, cu privire la revocarea lui Dumitru Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI. Hotărârea a fost pronunțată ieri, iar azi Dumitru Țîra a anunțat că, odată ce a demonstrat că legea este mai presus, demisionează, așa cum a promis public anterior, scrie realitatea.md.

Dumitru Țîra a spus că hotărârea instanței a fost una previzibilă, în contextul în care revocarea sa din calitatea de membru al Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile a fost una ilegală, lipsită de motivație și argumentare juridică.
Acesta a adăugat că ține cont de promisiunea făcută publică Olesei Stamate, precum că „a doua zi după câștigarea cauzei, demonstrând că legea este mai presus de interesele politice, individuale sau de grup”, demisionează.
„Fără să aștept din partea dnei Olesea Stamate a scuzelor publice sau cel puțin conștientizarea și asumarea acestei greșeli sau tentative de intimidare”, a punctat Dumitru Țîra, emițând și o declarație în acest sens.

Amintim că Olesea Stamate, când era ministra Justiției, a emis un ordin prin care l-a revocat pe Dumitru Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI. Cel din urmă l-a calificat drept unul motivat politic și nemotivat din punct de vedere legal și juridic.
S-a făcut referire la faptul că Dumitru Țîra a candidat pentru funcția de primar general de Chișinău din partea PPEM, iar în Consiliul de Integritate nu poate fi numită vreo persoană care este sau a fost în ultimii doi ani membru al unui partid. Dumitru Țîra a explicat atunci că nu este și nici nu a fost membru al partidului menționat, și că s-a autosuspendat din funcția de membru al Consiliului de Integritate pe parcursul campaniei.
Mai târziu, Dumitru Țîra a contestat în instanță ordinul. Mai întâi, a solicitat suspendarea acestuia pentru a debloca activitatea Consiliului de Integritate, cerere pe care instanța a admis-o. După care, a și fost anulat ordinul în cauză.
Olesea Stamate nu a venit cu vreo reacție deocamdată. În cazul în care va avea o declarație în acest sens, Realitatea.md o va publica într-un articol nou.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata