NordNews
Avem ce spune

Originea cuvântul carantină

Carantină. Acesta este cuvântul care se află pe buzele tuturor în ultima perioadă de când COVID-19 a pus stăpânire și pe Republica Moldova. Totuși, unde își are originea cuvântul carantină și care e legătura cu numărul „40”?

Carantina este o izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie.

Cuvântul „carantină” provine din forma dialectică venețiană a italienescului quaranta giorni, însemnând „patruzeci de zile”. Acest lucru se datorează izolării de 40 de zile a navelor și a persoanelor practicate ca măsură de prevenire a bolilor legate de ciumă. Între 1348 și 1359,  Moartea neagră a șters aproximativ 30% din populația Europei și un procent semnificativ din populația Asiei. Un astfel de dezastru a determinat guvernele să stabilească măsuri de retenție pentru a trata epidemiile recurente. În 1448, Senatul venețian a stabilit perioada de așteptare 40 de zile, dând astfel naștere termenului de „carantină”.

Carantina de patruzeci de zile s-a dovedit a fi o formulă eficientă pentru tratarea focarelor de ciumă. Conform estimărilor actuale, ciuma bubonică a avut o perioadă de 37 de zile de la infecție până la moarte; prin urmare, carantinele europene ar fi avut un mare succes în determinarea stării de sănătate a echipajelor de la potențialele nave de comerț și furnizare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"