NordNews
Avem ce spune

OSCE îl acuză pe Trump de ”abuz flagrant de putere”

Observatorii electorali internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) l-au acuzat joi pe preşedintele american Donald Trump de ”abuz flagrant de putere” întrucât candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA a solicitat oprirea numărării voturilor, scrie agerpres.ro.

”Ceea ce este cu adevărat problematic este că şeful statului american a cerut încheierea numărării voturilor aflându-se în mijlocul aparatului prezidenţial al Casei Albe, respectiv cu toate însemnele puterii în jur, ca urmare a pretinsei sale victorii. Este un abuz flagrant de putere”, a denunţat coordonatorul observatorilor internaţionali însărcinaţi cu monitorizarea acestui scrutin, deputatul german Michael Georg Link, într-un interviu acordat cotidianului Stuttgarter Zeitung.

El a reafirmat că ”acuzaţiile de manipulare formulate de domnul Trump sunt lipsite de temei”.

OSCE a evocat deja, miercuri, ”acuzaţii nefondate” ale preşedintelui american. Donald Trump i-a acuzat pe democraţi că îi ”fură” victoria prin depunerea unor buletine de vot după închiderea scrutinului.

”Colegii noştri sunt încă pe teren şi pot confirma că observatori electorali din diferite tabere politice au fost de asemenea acceptaţi şi că voturile prin corespondenţă continuă să fie numărate corect”, a explicat Link.

Potrivit acestuia, nu a existat ”niciun semn de probleme sistemice”, ci mai degrabă ”un tratament extraordinar de profesionist al valului de voturi prin corespondenţă”.

OSCE exprimă de asemenea temeri legate de consecinţele pe termen lung în opinia publică americană ale punerii procesului electoral sub semnul întrebării, cu un risc de radicalizare.

Cu 57 de membri, printre care SUA, Rusia, Turcia şi toate ţările europene, OSCE este una dintre rarele forme de dialog între Occident şi fostele republici sovietice. În afară de misiunile de monitorizare electorală, organizaţia a fost mandatată cu o misiune pentru soluţionarea conflictului din Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"