NordNews
Avem ce spune

Pacienții care suferă de „boala celor 65 de trandafiri” sunt asigurați cu medicamentul Colistin

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a întreprins acțiuni urgente privind asigurarea cu medicamentul Colistin de 1.000.000 U.I, pacienților bolnavi de fibroză chistică (boala celor 65 de trandafiri) , după ce producătorul din Polonia a sistat livrarea către compania importatoare din Republica Moldova, SanFarm-Prim S.A, motivând asigurarea prioritară a pieței naționale cu acest medicament.

Această situație a impus necesitatea modificării mecanismului de asigurare a pacienților cu aceste preparate, care vor fi distribuite începând cu ziua de mîine, 18 august 2018, prin intermediul Centrului Ambulator de Fibroză Chistică și Alte Maladii Rare din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului, unde pacienții cu fibroză chistică stau la evidență și beneficiază de asistență medicală.

Menționăm că, în Republica Moldova, 18 pacienți bolnavi de fibroză chistică administrează preparatul Colistin.

Fibroza chistică  este una din cele mai răspândite boli monogenice recesive și este provocată de mutații în gena CFTR (Cystic Fibosis Transmembrane Conductance Regulator)Proteina codificată de această genă controlează secreția glandelor exocrine din numeroase organe, mutațiile determinând îngroșarea secrețiilor și afectarea funcției sistemului bronhopulmonar, sistemului digestiv, reproductiv și a altor organe.
În limbajul familial fibroza chistică este uneori numită „boala celor 65 de trandafiri”. Numele a fost creat de un băiețel care și-a auzit mama vorbind la telefon despre boala lui. În limba engleză numele bolii (cystic fibrosis) are o pronunție asemănătoare cu cea a expresiei sixtyfive roses („65 de trandafiri”).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"