Împărații și nobilii Romei antice știau cum să obțină și să mențină armonia socială a locuitorilor cetății eterne: ei le ofereau pe gratis acestora pâine și circ, adică lupte dintre gladiatori. Puține s-au schimbat sub soarele european de atunci încoace.
În 2014, pe ringul politic din R. Moldova a apărut vertiginos, cu bani mulți și cu mult tupeu, personajul Renato Usatîi. Milionarul, născut la Fălești, venit și (plătit) atunci din/de Rusia s-a impus rapid printr-un discurs cu registru dublu: unul populist, destinat în special cetățenilor din nordul republicii, secundat de un altul, sfidător, adresat mai marilor zilei (Filat, Plahotniuc, Dodon), prin acte de generozitate socială de proporții, dar mai ales, prin organizarea de concerte de amploare cu staruri aduse din Rusia la Bălți, Drochia, Glodeni, Fălești. Aceste concerte adunau mulțimi, care țopăiau de bucurie că și în prăfuita lor provincie au venit (ne mojet bîti!) chiar „Blesteașcie”, Stas Mihailov, Sofia Rotaru, Grișa Leps… Posibil, asta a făcut ca acest aventurier de modă nouă să câștige simpatia alegătorilor din raioanele de nord și din Bălți. În consecință, la alegerile parlamentare din 2014 Partidul „Patria” al lui Usatîi avea toate șansele să devină fracțiune parlamentară. Dar, pe ultima sută de metri, „Patria” a fost scoasă din cursa elctorală. La alegerile locale însă, deja „Partidul Nostru” al aceluiași Usatâi și-a luat revanșa, el devenind triumfal edil de Bălți, iar susținătorii lui au ocupat fotoliile de primari de Fălești, Drochia, Glodeni, Rîșcani și într-un șir de localități sătești. Și în acest caz, Usatîi a folosit din plin acte de caritate largi și … concerte. Ce-i drept, la scurt timp, oamenii au înțeles că… concertele vin și se duc, iar problemele așa și rămân nesoluționate, dar alegătorului moldovean îi lipsește, din păcate, și mintea cea din urmă. Activitatea de primar de Bălți a lui Renato Usatîi n-a fost una încununată de succese. Peste un timp, mai precis pe la ecuatorul mandatului său, personajul a trebuit să fugă în Rusia , pentru a nu repeta destinul lui Filat și Platon.
Trucul elctoral cu pâinica ieftină și concertele pe degeaba l-au repetat exemplar și Dodon, și Plahotniuc. și nu numai ei. După ce, potrivit Raportului Kroll, s-a înfruptat milionic din miliard, ca să scape de justiție și cu voie de la Palhotniuc, Ilan Mironovici Șor, a deschis, la rândul său, magazine sociale, un OrheiLand și l-a chemat pe Stas Mihailov să le cânte “Bez tebia” celor din Orhei și celor din Bălți, deocamdată, pentru ca el și alți șoriști să devină deputați în Parlamentul R. Moldova.
Nu-mi rămâne decât să-mi amintesc de „Istoria unei plăcinte” a lui Costache Negruzzi, mai exact de imputarea scandată de mulțime unui profitor: „Cu iaurt și gogoșele, te-ai făcut vornic, mișele”. E ceva care se potrivește mănușă timpului nostru politic basarabean, un timp când lichelele, amăgind alegătorii proști, cu concerte și pâinică socială, ajung a fi factori de decizie și, apoi, patru ani la rând îi călăresc pe aceștia din toate puterile.
Pâine (socială) și circ (gratis) pentru alegători „naivi”

Articolul precedent
A fost lansat Centrul de Apel pentru alegerile din 24 februarie 2019
Următorul articol