NordNews
Avem ce spune

Pandemia i-a determinat pe producătorii de conserve din Moldova să țintească spre noi piețe de desfacere. Printre obiective – Africa și China

Producătorii de conserve din Moldova țintesc spre noi piețe de desfacere. Din cauza pandemiei, unii producători renunță la piețe, iar rețele mari de supermarketuri încep să-și revadă sortimentul și să ia în calcul și alți producători, anunță Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru. Potrivit sursei citate, reprezentații de la Orhei Vit, de  exemplu, spun că acum e momentul să se extindă pe piețele mai puțin tradiționale pentru noi – Africa și China. Totuși, pentru ca produsele moldovenești să ajungă pe rafturile acestor țări,  autoritățile de la Chișinău trebuie să negocieze cu guvernele respective Acorduri comerciale de liber schimb, potrivit agora.md.

Cel mai mare producător de ulei SA Floarea Soarelui se teme că în această perioadă ar putea rămâne  fără materie primă pentru sezonul următor. Și asta pentru că, semințele, nici nu dovedesc bine să fie recoltate, că se și exportă. Antreprenorul spune că, dacă nu intervine statul cu o soluție, compania va fi nevoită să stopeze activitatea fabricii și să trimită oamenii în șomaj tehnic.

Interdicțiile instituite în perioada stării de urgență au afectat vânzările producătorilor de substanțe chimice și a materialelor de construcție, iar vânzările online nu au fost o salvare pentru acest gen de produse. Se întâmplă în condițiile în care consumatorii trebuie să-și aleagă marfa personal.

Constructorii, de exemplu,  sunt descurajați de modul de activitate a funcționarilor din capitală. Ei spun că soluționarea problemelor antreprenorilor durează foarte mult, în unele cazuri chiar și ani de zile.

Aceleași sentimente împărtășesc și reprezentanții de la Lafarge din Moldova. Compania este dezavantajată pe piața Ucrainei, care a interzis importul de ciment din Moldova, deși cimentul din Ucraina este importat fără restricții în Moldova și în creștere semnificativă. Asta deși există suspiciuni că unele produse nu corespund cerințelor de calitate impuse de legislația Moldovei. Mai mult, Lafarge este dezavantajat de prețuri inechitabile le exportul pe calea ferată a cimentului, aceste tarife fiind mai mari ca cele de import a mărfurilor, fapt de care beneficiază din plin producătorii din Ucraina.

Pandemia a afectat chiar și producerea de pâine. Despre aceasta anunță reprezentanții SA Franzeluța. Potrivit administrației întreprinderii, scăderea producerii are loc și din cauza închiderii școlilor, grădinițelor și localurilor de alimentație publică.

Producătorii de mobilă spun că au nevoie de o mai mare claritate pe marginea prevederilor din legislație care reglementează comerțul on-line.

Datele au fost prezentate de comunitatea de afaceri în cadrul exercițiului de colectare a informației pentru Matricea COVID-19, elaborată în cadrul Studiului de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei. Matricea va conține date despre gradul în care este afectat sectorul, și măsuri ce trebuie întreprinse imediat de stat pentru a-l ajuta. Ulterior, toate aceste recomandări vor fi propuse autorităților statului pentru implementare. Studiu  este realizat de Consiliului Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata