NordNews
Avem ce spune

Parlamentu European critică RM: „Nu se poate ca după ani de zile în Moldova să nu se știe cine e vinovat de frauda bancară”

Republica Moldova înregistrează restanțe la implementarea reformelor, inclusiv în domeniul justiției. Este una dintre concluziile raportului privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova, scrie jurnal.md.

„Ori lipsește voința politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă”, a declarat europarlamentarul român Dragoş Tudorache, care a prezentat raportul în plenul Parlamenului European.

Republica Moldova înregistrează restanțe la implementarea reformelor, inclusiv în domeniul justiției. Este una dintre concluziile raportului privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova.

„Ori lipsește voința politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă”, a declarat europarlamentarul român Dragoş Tudorache, care a prezentat raportul în plenul Parlamenului European.

„Sunt însă și reforme care nu sunt gata. Ori lipsește voința politică, ori nu este suficientă capacitate administrativă. Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate. Societatea civilă trebuie să fie mai implicată și, dincolo de orice, trebuie să existe independență juridicară fără niciun fel de suspiciune de părtinire politică. CSM trebuie să fie complet reformat. Magistrații nu trebuie să se confrunte cu presiuni”, a spus Tudorache.

Raportul deputatului UE remarcă și lipsa rezultatelor în dosarul fraudei bancare.

„Este nevoie de stabilitate, predictibilitate, în așa fel încât investițiile să fie durabile. Nu se poate ca după ani de zile în Moldova să nu se știe cine e vinovat de frauda bancară. Noi, Parlamentul European, vom urmări cu atenție aceste reforme, pentru că sunt importante pentru RM și pentru cetățeni”, a mai spus Dragoș Tudorache.

La finalul prezentării raportului, europarlamentarul a adresat un mesaj către cetățenii Republicii Moldova.

„Europa a fost şi va rămâne acasă. Este deja pentru mulţi dintre moldovenii care circulă liber, momentan afectaţi, ca și noi toți, de restricţiile legate de pandemie, pentru cei care muncesc în toate colţurile Europei sau îşi însoţesc familiile. Conducătorii Moldovei, oricine ar fi ei, datorează cetăţenilor lor o ţară din care să le vină mai greu să plece, iar reformele pe care noi, UE şi instituţiile sale, le cerem autorităţilor sunt acolo pentru voi, pentru a construi o societate şi o democraţie funcţională, sănătoasă şi prosperă. Asta vă dorește UE, asta vă doresc și eu”, s-a adresat Dragoș Tudorache cetățenilor RM.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata