NordNews
Avem ce spune

Parlamentul a aprobat măsuri de protecție socială anti-covid pentru angajați

Angajaţii vor beneficia de mai multe măsuri de sprijin, în perioada stării de urgenţă în sănătate publică. Un PROIECT, care conţine o serie de modificări a Codului muncii, a fost aprobat, în prima lectură, de Parlament, cu votul a 56 de deputaţi, scrie TVR Moldova. 

Documentul prevede că, în cazul în care procesul educaţional se va desfăşura online, odată cu dispunerea de către autorităţile abilitate a unor măsuri speciale privind asigurarea securităţii, protecţiei vieţii şi sănătăţii populaţiei, cu acordul angajatorului, se vor acorda zile libere unuia dintre părinţi sau a tutorelui, pentru supravegherea copiilor.
În această perioadă, angajatul va primi o indemnizaţie egală cu cel puţin 50 la sută din salariul de bază. Prevederile se referă la părinţii sau tutorii ai căror copii au vârsta de până la 12 ani şi la cei care au copii cu dizabilităţi, care frecventează o instituţie de învăţământ.

Totodată, pentru a stimula procesul de vaccinare împotriva Covid-19, angajaţii vor primi zile libere, cu menţinerea salariului mediu, pentru implementarea măsurilor speciale în combaterea pandemiei. În acest sens, Guvernul va stabili compensaţii, din bugetul de stat, pentru angajatorii care oferă această facilitate pentru salariaţi.

De asemenea, proiectul prevede că în cazul declarării şomajului tehnic, ca urmare a restricţiilor impuse în starea de urgenţă în sănătate publică, angajaţii vor primi o indemnizaţie, plătită parţial sau integral din bugetul de stat. Durata şomajului tehnic nu poate depăşi patru luni, în cazul unui an calendaristic.

Deputaţii au completat Codul muncii cu un articol nou, care va permite angajatorului să stabilească un regim de activitate redusă, pentru cel puţin o pătrime din numărul total al lucrătorilor. Salariaţilor cu regim de activitate redusă li se va plăti salariul conform timpului efectiv prestat, iar diferenţa va fi achitată parţial, din bugetul de stat.

Pentru implementarea acestor măsuri sociale, autorii proiectului au prevăzut, pentru ultimul trimestru al acestui an, cheltuieli în valoare de 285 de milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"