NordNews
Avem ce spune

Parlamentul a votat unanim Legea bugetului de stat pentru anul 2020

Parlamentul a votat în primă lectură modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Documentul nu a fost, însă, aprobat înainte de  lungi polemici între aleșii poporului. În timp ce ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, încerca să justifice felul în care au fost repartizați banii pe anumite domenii, deputații au ținut să obiecteze punctual anumite lipsuri dar și să scoată în evidență anumite domenii care au rămas prea puțin acoperite de banii statului, scrie agora.md.

 

De exemplu, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, i-a sugerat lui Pușcuța să redirecționeze o parte din banii alocați pentru reconstrucția drumurilor pentru alocațiile acordate agricultorilor.

„Au rămas sume impunătoare pentru drumuri, au rămas 2 luni de lucru, la 40% este executat acest proiect, chiar dacă prin minune se va finaliza proiectul, achitarea se poate face și în ianuarie. La agricultori e foarte catastrofală situația. La anul poate vom găsi bani, dar nu vom avea cum să-i dăm. De ce nu este prevăzut fondul de subvenționare?”, a întrebat Slusari.

La rândul său, ministrul Finanțelor a dat asigurări că fondurile pentru reparația drumurilor sunt intangibile în condițiile în care contractele cu firmele care se ocupă de efectuarea lucrărilor au fost încheiate deja.

„Acesta este proiectul cu susținerea maximală pe care o putem oferi pentru agricultori. Noi am susținut maximal posibil acest sector, reieșind din resursele de care dispunem. În acest buget sunt diminuări de 170 de milioane de lei la capitolul drumuri. Cât despre celelalte sume, ele sunt toate contractate, există documente semnate între autorități și companiile private care prestează aceste lucrări. Asta ar genera o altă problemă”, a spus Pușcuța.

Totodată, deputatul Radu Marian s-a declarat nemulțumit de tăierile de fonduri efectuate în domeniul sănătății:

„Am impresia că vorbele domnului Furtună se regăses și în această rectificare a bugetului. Domeniul ocrotirii sănătății pare a fi o povară. Anume la sănătate s-a tăiat cel mai mult, aproximativ 7% comparativ cu rectificarea precedentă”.

Iar deputatul Vasile Năstase s-a arătat îngrijorat de deficitul bugetar:

 „Am văzut că deficitul bugetar este de 16 miliarde. Ce soluții ați identificat pentru a reduce acest deficit bugetar mare, de unde se pornesc toate problemele”.

Guvernul a aprobat joi, 3 septembrie, modificări la legea bugetului de stat pentru anul 2020. Astfel, veniturile se diminuează cu 649,5 milioane de lei, până la 37,2 miliarde de lei, iar cheltuiele se micșorează cu 1,8 miliarde de lei, până la 53,2 miliarde de lei. Întrebați de jurnaliștii AGORA dacă vor vota acest proiect de lege, unii deputați au menționat că categorit nu vor adopta prin vot„ prostiile pe care Guvernul le-a aprobat”. Alții însă au menționat că „sunt în coaliție și au angajamentul de a susține deciziile Guvernului”.

Conform prognozei scontate pentru anul 2020, a fost estimată o descreștere a PIB-lui în termeni reali față de prognozele de la sfârșitul lunii martie curent cu încă 1,5 puncte procentuale, a exporturilor cu 9,1 p.p. și a importurilor cu 2,4 p.p.

Modificările propuse la partea de venituri a bugetului de stat reflectă o scădere cu 649,5 milioane de lei, inclusiv la veniturile proiectelor finanțate din surse externe – cu 211,6 milioane de lei. Estimările încasărilor la impozite și taxe se micșorează cu 430,6 milioane de lei, la granturi – cu 221,7 milioane de lei și la transferurile de la alte bugete – cu 10,9 milioane de lei, iar alte venituri – se majorează cu 13,7 milioane de lei.

Volumul cheltuielilor în cadrul proiectelor finanțate din surse externe a fost diminuat cu 1,1 miliarde de lei. Se prevăd majorări de 67 milioane de lei pentru cheltuielile de personal, aceste fiind condiționate inclusiv de necesitatea achitării sporului salariale pentru personalul medical.

Așadar, se diminuează cheltuielile pentru servicii de stat cu generație națională (9,4%), pentru apărare națională (cu 2,9%), ordine publică și securitate națională (3,7%), servicii în domeniul economiei (4,8%), pentru gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (16,9%), ocrotirea sănătății (6,7%), cultură, sport, tineret (2,2%), învățământ (0,3%). În schimb, se estimează majorări ale cheltuielilor în următoarele domenii: protecția mediului (cu 0,6%), protecția socială (1,5%).

La situația din 31 decembrie 2020, soldul datoriei de stat va constitui 75 miliarde de lei, micșorându-se cu 3,2 miliarde de lei sau cu 4,1% față de valoarea precizată, fiind influențat de diminuarea soldului datoriei de stat externe. Soldul datoriei de stat externe va constitui 45 miliarde de lei, micșorându-se cu 3,2 miliarde de lei sau cu 6,6% față de valoarea precizată, fiind influențat preponderent de micșorarea finanțării aferente împrumuturilor de stat externe pentru suport bugetar. Ponderea soldului datoriei de stat în PIB se va micșora nesemnificativ față de valoarea precizată, cu 0,3 p.p. și la situația din 31 decembrie 2020 va constitui 36,6%.

Amintim că premierul Ion Chicu a spus că modificarea Legii bugetului de stat este necesară atât pentru a încheia un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care impune diminuarea deficitului bugetar, cât și pentru a acoperi mai multe cheltuieli suplimentare, precum suportul pentru agricultori sau pregătirea sistemului educațional pentru provocările pandemiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"