NordNews
Avem ce spune

Parlamentul va examina modificarea Legii privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura

Un proiect de lege pentru modificarea Legii privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura și a Codului contravențional al Republicii Moldova a fost examinat astăzi la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament. Comisia a aprobat coraportul la proiect, acesta urmând să fie prezentat spre dezbateri în plen, scrie cotidianul.md.

Inițiativa prevede atribuirea dreptului Inspectoratului pentru Protecția Mediului de a verifica documentația persoanelor fizice și juridice privind proveniența peștelui și altor organisme acvatice în caz de transportare sau comercializare și de a aplica amenzile corespunzătoare.

Potrivit autorului inițiativei, deputatul Nicolae Ciubuc, modificarea vine să contribuie la excluderea fenomenului pescuitului ilegal și braconajului piscicol în obiectivele acvatice naturale de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Modificările propuse vor permite conjugarea eforturilor colaboratorilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratului pentru Protecția Mediului de a desfășura acțiuni comune în domeniul securității mediului ambiant și vor putea contribui la restabilirea resurselor piscicole, în principal, în cele două artere vitale pentru Republica Moldova — Prut și Nistru”, argumentează autorul.

În prezent, conform Codului Contravențional, încălcarea regulilor de transportare și comercializare a produselor pescuitului și altor produse acvatice se constată și se examinează de către colaboratorii ANSA, care monitorizează doar calitatea produselor respective. Totodată, proveniența acestora nu este verificată de nimeni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"