NordNews
Avem ce spune

Parteneri externi și locali s-au întrunit în cadrul unui Forum de afaceri la Bălți

Dezvoltarea potențialului economic și investițional, promovarea producătorilor și produselor locale, facilitarea creării parteneriatelor de dezvoltare între localități și oameni de afaceri din Republica Moldova au fost principalele subiecte abordate astăzi în cadrul Forumului de afaceri „Doing Business in North Moldova”. Evenimetul a afost organizat la Bălți de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Forumul a avut loc în cadrul celei de-a șasea ediției ai Zilelor Regiunilor de Dezvoltare Nord. La eveniment au fost invitați reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, ai instituțiilor și organizațiilor naționale și internaționale și exponenți ai întreprinderilor autohtone și de peste hotare.

„Pe parcursul anilor, partenerii externi de încredere au contribuit la dezvoltarea și implementarea unui șir complex de proiecte în agricultură și în sistemul educațional…Alocarea resurselor din fondul național pentru dezvoltarea regională este orientată spre realizarea obiectivelor politice de dezvoltare regională, a cărei scop este creșterea competivității și dezvoltării durabile a fiecărei regiuni în parte, inclusiv creșterea calității vieții cetățenilor…Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova are un potențial economic diversificat, iar cartea de vizită a regiunii este zona economică liberă. Aici investitorii ar putea să deschidă afaceri noi în domeniul tehnologiilor informaționale, în domeniul turismului și a industriei”, a spus Ion Perju, Ministrul al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al RM.

Facilitarea deschiderii unei afaceri, dezvoltarea domeniului tehnologiilor informaționale, turismului și a industriei, au fost discutate de parteneri din Republica Moldova, Republica Letonia, Republica Cehă și România.

„Situația actuală are și va avea consecințe economice și sociale. Atât Lituania cât și Moldova și alte țări au fost nevoite să întreprindă anumite măsuri. În aceste condiții, rolul regiunilor în tot ce ține de creșterea economiei crește…Îmi este plăcut să accentuez că acest forum a devenit, de-a lungul anilor, un teren pentru dezbateri și schimb de informație în domeniul educațional și economic”, a declarat Uldis Micuts, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova

„Republica Cehă s-a focalizat pe dezvoltarea turismului pe teritoriul Republicii Moldova. În acest timp sun realizate proiecte care au scopul de a dezvolta regiunea nordică a țării…În general, suma alocată anual de către Cehia pentru susținerea proiectelor din nordul republicii depășește 3 milioane de euro.”, a menționat Zdenek Krejki, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova.

„Vă încurajez să continuați această cooperare la nivenul fiecărui antreprenor din zona de nord a Republicii Moldova, pentru ca ingeniozitatea și munca acestora să fie pusă în valoare. În aceste momente de mare cumpănă pentru întreaga omenire, mediul de afacere din Republica Moldova rămâne prielnic. Astfel, România se menține încontinuare partener comercial al Republicii Moldova”, a spus Petrișor Dumitrescu, Consol General al României la Bălți.

La eveniment au participat mai mulți antreprenori autohtoni care își doresc să contribuie la creșterea economică a Republicii Moldova. Printre aceștia este Asociația Obștească „Eco Partener” concentrată pe realizarea fructelor și legumelor ecologice și care există pe piața națională de 7 ani.

„Suntem 7 producători care ne-am axat pe produsul ecologic. Suntem cointeresați să creștem o tânăra generație sănătoasă. Producem tot ce avem ecologic și prelucrăm: căpșuni, struguri, legume și miere de albini. Eu mă strădui să le preșucrez. Avem godji uscate, care sunt foarte bune pentru sănătate, mai uscăm și pruna și cireașa., adică mixul pentru compot. Ne-am axat și pe mixurile pentru supe: ceapă uscată, ardei uscat și verdețuri uscate. Toate aceste produse sunt ecologic crescute pe teritoriul țării noastre. Ne străduim, pas cu pas, să deprindem omul să mănânce sănătos și să aibă o alimentație balansată. Toate fructele sunt uscate în baza căldurii, pe lemne, fără niciun adaos. Spre exemplu, pruna se spală și se usucă la temperatura de 75-80 de grade, iar un kg de prune uscate costă aproximativ 30 de lei.” , a spus reprezentanta „Eco Partner”.

Forumul de afaceri „Doing Business in North Moldova” este sprijinit financiar prin intermediul Proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat în parteneriat cu People in Need Moldova și AO „Pro Cooperare Regională”, precum și al Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de GIZ Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"