NordNews
Avem ce spune

Partidul lui Cavcaliuc solicită CEC-ului să anuleze deciziile prin care a fost obligat să restituie în buget 90 de mii de lei

Partidul Acasă Construim Europa (PACE), fondatorul căruia este Gheorghe Cavcaliuc, anunțat în căutare internațională fiind acuzat de fabricarea a două dosare penale, a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să anuleze deciziile prin care a fost obligat să restituie în buget 90 de mii de lei, care au fost donați de către două firme cu datorii la stat, scrie agora.md

La data de 2 decembrie, PACE a depus la CEC o cerere prealabilă, prin care a solicitat anularea parțială a exercitării atribuțiilor de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestrul al anului 2021, în partea ce ține de obligarea partidului PACE să verse în bugetul de stat 90 de mii de lei, anularea parțială a hotărârii CEC în partea ce ține de reținerea virării alocațiilor de la bugetul de stat către PACE, inclusiv din contul subvențiilor din anul 2022, până la atingerea sumei de 90 de mii de lei și suspendarea hotărârilor suspendate mai sus.

La 2 noiembrie 2021, CEC a constatat că donatorii partidului care au oferit suma de 90 de mii de lei formațiunii PACE au datorii la bugetul public de stat și de asigurări sociale, ceea ce contravine legislației.

La 15 septembrie 2021, Casa Națională de Asigurări Sociale a informat CEC că donatorul „Vival Construct” care a virat bani partidului la data de 22 ianuarie, avea o datorie restantă față de bugetul asigurărilor sociale de peste trei mii de lei, mai veche de 60 de zile de la data efectuării donației.

La 28 septembrie 2021, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a informat CEC că potrivit datelor din sistemul informațional al instituției, donatorul „Gigant Construct SRL” înregistrează o datorie față de bugetul public național de 389 de lei.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, „Gigant Construct SRL” a donat către PACE 60 de mii de lei, iar „Vival Construct” – 30 de mii de lei.

În legea cu privire la partidele politice se menționează că, în cazul în care un partid politic primește donații cu încălcarea prevederilor articolului cu privire la donații, inclusiv în cazul primirii donațiilor care depășesc plafoanele stabilite, partidul politic respectiv este obligat, în termen de trei zile de la depunerea donației, să verse în bugetul de stat sumele primite cu încălcarea legii sau să restituie sumele primite peste plafoanele stabilite.

La rândul său, PACE nu a prezentat nicio probă care să contrazică prezența datoriilor. Dar, la data de 12 noiembrie, printr-o scrisoare, a informat despre intenția de a contesta hotărârea CEC. Ulterior, la data de 15 noiembrie, a fost adoptată hotărârea Comisiei, prin care s-a decis că urmează a fi reținute din contul subvențiilor oferite de stat sumele care nu au fost returnate, fiind vorba de cele 90 de mii de lei.

La ședința din 29 decembrie curent, CEC a admis parțial cererea prealabilă a PACE, întrucât, la data de 23 decembrie SFS a comunicat că la 23 noiembrie 2021, „Gigant Construct SRL” nu înregistrează restanțe față de bugetul public. Astfel, au fost revocate hotărârile CEC în partea ce vizează constatările privind donațiile efectuate de „Gigant Construct SRL”, în sumă de 60 de mii de lei. Cât ține de cele 30 de mii de lei donate de „Vival Construct SRL”, acestea urmează a fi returnate din contul subvențiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata