NordNews
Avem ce spune

Partidul „ȘOR”: copiii aflați în situații de risc să beneficieze de asistență profesională

Fiecare primărie din țară trebuie să aibă un specialist pentru protecția drepturilor copilului. Mai multe modificări în acest sens la Legea privind protecția specială a copiilor aflați în situații de risc sau a celor separați de părinți a propus fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”. Proiectul a fost prezentat azi, într-un briefing la Parlament, de către deputata Reghina Apostolova. (P)

Deputata a menționat că specialiști în protecția drepturilor copiilor activează doar în 17 primării din țară. În același timp, necesitatea unor astfel de specialiști crește de la un an la altul.

Fiecare al șaselea copil din Moldova este educat de către rude, întrucât au ambii părinți plecați peste hotare la muncă. 75% dintre acești copii trăiesc în sate și au vârsta de până la zece ani. Și asta este doar o categorie de copii care au nevoie de ajutor profesional, a afirmat Reghina Apostolova.

Deputata a prezentat și alte date statistice. La sfârșitul anului 2019, în Moldova erau 11 mii de copii în situații de risc. În țară sunt peste 30 de mii de copii care au nevoie de protecție. În majoritatea cazurilor, de aceștia se ocupă asistenții sociali care, de regulă, nu au pregătirea necesară. Iar în cazurile în care nu există un asistent social, aceste responsabilități revin primarului. Deputații Partidului „ȘOR” cred că, în asemenea situații, copiii aproape că sunt lipsiți de ajutor.

Această situație generează vagabondajul, cerșitul, dependența timpurie de droguri, delincvența juvenilă. Nu este vina copiilor, este o nenorocire a lor. Problema e că statul nu are grijă de ei la modul cuvenit, a spus Apostolova.

Deputata a precizat că proiectul de lege va fi înregistrat chiar azi în Parlament și a chemat deputații din alte fracțiuni să susțină inițiativa.

Asta vizează viitorul copiilor și viitorul țării, a conchis deputata Partidului „ȘOR”.

Recent, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului “ȘOR” au avut o întrevedere cu Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru protecția drepturilor copilului. La acea întâlnire, părțile au căzut de acord că legislația în domeniul protecției copilului este depășită de timp și trebuie revizuită. Deputații au afirmat atunci că în raionul Orhei, care este administrat de echipa Partidului „ȘOR”, vor fi lansate mai multe proiecte-pilot sociale adresate copiilor.
Acest articol nu reflectă politica editorială a redacției portalului de știri Nordnews.md
P.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"