NordNews
Avem ce spune

Partidul „ȘOR” propune majorarea indemnizațiilor la nașterea copilului până la 16 mii de lei și 24 mii de lei

Partidul „ȘOR” a lansat joi, 16 iulie, o inițiativă legislativă care oferă soluții concrete pentru redresarea situației demografice din țară. În ultimii ani, Republica Moldova este depopulată masiv, a scăzut drastic rata natalității, iar îmbătrânirea populației a atins cote îngrijorătoare. Partidul „ȘOR” a propus creșterea semnificativă a indemnizației unice la nașterea copilului, dar și instituirea unei indemnizații pentru susținerea copilului, care presupune asigurarea unui sprijin financiar pentru fiecare copil la majorat, adică la împlinirea vârstei de 18 ani. (P)

Republica Moldova înregistrează cea mai mare rată de scădere a populației din întreaga lume – cu 1,7% anual. Aceasta înseamnă că în câteva zeci de ani nivelul de îmbătrânire a populației va fi extrem de mare, existând riscul ca pur și simplu țara noastră, poporul nostru să dispară, a declarat într-un briefing Violeta Ivanov, vicepreședinta fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”.

Proiectul presupune două componente. Pe de o parte, Partidul „ȘOR” propune majorarea substanțială a indemnizației unice la nașterea copilului, care să fie de cel puțin două salarii medii pe economie la nașterea primului copil, adică aproximativ 16 mii de lei în prezent, dar care va crește treptat odată cu creșterea salariului mediu. La nașterea următorilor copii, această indemnizație ar urma să fie de trei salarii medii pe economie.
De asemenea, proiectul, care prevede modificări la Legea privind prestațiile sociale pentru copii, presupune instituirea unei indemnizații pentru susținerea copilului, pe lângă indemnizația pentru îngrijirea copilului, alocată în prezent.
Această indemnizație va fi egală cu un salariu mediu pe economie în prima lună de naștere, iar pentru celelalte luni, până la atingerea vârstei de 18 ani va fi de 2% din salariul mediu. Acești bani se vor acumula în Bugetul de Stat și vor fi eliberați la cererea copilului care a atins vârsta de 18 ani. Legea prevede și anumite excepții pentru situații mai grave.

Propunem acest mecanism anume cu scopul de a stoca fonduri, în special, pentru copiii ale căror familii nu îi vor putea asigura financiar. Cu alte cuvinte, prevederile în cauză încurajează ca tinerii să rămână în țară și să contribuie ulterior, mult mai mult, la prosperarea Republicii Moldova. În același timp, banii, fiind stocați în bugetul de stat până la atingerea majoratului de către copil, vor putea fi puși în circuit de către stat, ceea ce înseamnă că bugetul țării va avea doar de câștigat, a declarat Violeta Ivanov.

Deputata a amintit că Partidul „ȘOR” a lansat și anterior inițiative menite să contribuie la rezolvarea problemei demografice.
Partidul „ȘOR” propune ca proiectul să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.
P.
Acest articol nu corespunde cu politica editorială a redacției portalului de știri Nordnews.md.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"