NordNews
Avem ce spune

PAS denunță încălcări electorale în satul Călinești unde urmează duminică să se aleagă din nou primarul

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor sesiza organele competente privind mai multe încălcări depistate în cadrul campaniei electorale din localitatea Călinești, raionul Fălești, unde urmează în această duminică să se desfășoare alegeri locale repetate, transmite realitatea.md.
În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi de către deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Doina German, precum și candidatul Blocului ACUM pentru cursa electorală din Călinești, Eduard Curtescu, au declarat presei că le-au fost interzis să organizeze întâlniri cu cetățenii în incinta gimnaziului, iar secția de votare a fost schimbată în altă locație decât cea care era până acum.
Potrivit Doinei Gherman, la 2 martie, PAS s-a adresat cu o cerere către primăria satului Călinești, în care au solicitat permisiunea de a organiza şi desfăşura o întâlnire cu alegătorii în Gimnaziul din Călineşti, la 6 martie, ora 16:00.  Ieri, 3 martie, cererea a fost refuzată din motiv că -„Conform ordinului  152 din 2 martie, al Directiei Generale Educatie Fălești, managerii instituțiilor de învățământ urmează să asigure limitarea accesului persoanelor străine în instituțiile de învățământ.”
„Probabil executarea acestor ordine ar avea logică dacă nu am fi solicitat ca întâlnirea cu alegătorii să aibă loc la data de 6 martie, atunci când copiii sunt în vacanță și respectiv nu există niciun pericol de infecții virale și respiratorii pentru ei. De altfel, ciudat este faptul că această grijă nu se atestă în cazul deputatului socialist Oleg Sava, care împreună cu președintele Raionului Fălești a participat la întâlniri, duminica trecută pe 1 martie, cu cadouri pentru femei, în satul Hâncești din raionul Fălești. Deci, pe 1 martie, pentru PSRM nu era urgență de sănătate publică, iar pe 2 martie -da. Stimați funcționari publici, șefi de direcții, președinți sau vicepreședinți de raioane, vă aducem aminte că lucrați în interesul cetățenilor, nu împotriva lor, nu la indicațiile unor grupuri sau partide politice”, a precizat Doina Gherman.
Sergiu Litvinenco susține că o altă încălcare este faptul că s-a schimbat locul secției de votare în altă insituție, decât cea care era până acum. „O altă încălcare este schimbarea locației secției de votare. Or acest drept îi revine consiliilor electorale. Autoritățile publice locale sau alte instituții de stat doar facilitează acest proces. Ceea ce se face sau se încearcă de a se face în aceste zile la Fălești este total în contradicție cu prevederile normative. Mai mult că, localnicii mereu au votat în incinta școlii. Or oamenii vor ajunge la secțiile de votare și vor face cale întoarsă. O altă problemă gravă este că noua locație nu este amenajată conform cadrului normativ, iar ajungerea la cabina de vot va fi îngreunată persoanelor vârstnice”, a afirmat Litvinenco.
La rândul său, Eduard Curtescu, candidatul ACUM Platforma DA și PAS la alegerile locale repetate din satul Călinești, raionul Fălești a menționat că situația în sat este foarte grea, iar lumea este agitată. „Lumea se teme să ia pliante, pur și simplu e dezastru. Noi am luptat până acum pentru dreptate. Sperăm că vom învinge până la urmă”, a conchis candidatul Blocului ACUM.
Amintim că, în baza deciziei Curții de Apel Bălți din 13 februarie curent, menținută prin încheierea Curții Supreme de Justiție, s-a admis contestația depusă de concurentul electoral Eduard Curtescu. Astfel, alegerile locale din turul 2 din satul Călinești au fost invalidate. Ulterior, Comisia Electorală Centrală a decis că primarul de la Călinești urmează să fie ales repetat pe data de 8 martie curent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata