NordNews
Avem ce spune

PAS și-a ales candidații la funcția de primar în orașele Florești, Glodeni, Rîșcani și Soroca. Ce decizii au luat alte partide în acest weekend

În acest weekend, mai multe partide politice din R. Moldova și-au anunțat candidații la funcția de primar în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Cei mai activi au fost membrii Partidului Acțiune și Solidaritate. PAS și-a desemnat candidații pentru primăriile din orașele Florești, Glodeni, Rîșcani, dar și municipiul Soroca. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, însoțit de deputații PAS Ion Babici, Vitalie Gavrouc, Roșca Veronica, Galina Sajin și Liliana Grosu au vizitat localitățile din nordul țării, unde au avut stabilite mai multe întâlniri cu reprezentanții oficiilor teritoriale.  

Așadar, Eugeniu Gustoi este candidatul PAS pentru funcția de primar al orașului Florești.

Deputata PAS Larisa Novac este convinsă că alături de un primar cu viziuni europene, în localitate vor apărea noi proiecte de infrastructură, investiții și locuri de muncă.

Actualmente, funcția de primar al orașului Florești este deținută de Iurie Gangan, membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).

Pentru funcția de primar al orașului Glodeni va lupta candidatul PAS Oleg Butnaru, care este șef adjunct al Oficiului Teritorial (OT) Glodeni cu o experiență de doi ani de consilier local în satul Fundurii-Vechi. În prezent, funcția de primar al orașului este deținută de Stela Onuțu, membră a partidului politic „Partidul Nostru” (PN), care conduce cu primăria din anul 2015 și este deja la al doilea mandat.

Iar pentru funcția de primar al orașului Rîșcani a fost desemnată candidata PAS Stela Cheptănaru. În prezent, primăria este gestionată de Victor Bogatico, membru al partidului politic „Partidul Nostru” (PN), care conduce cu primăria din anul 2011 și este deja la al treilea mandat.

Candidatul PAS la funcția de primar al municipiului Soroca va fi Victor Țîmbaliuc. Anunțul a fost făcut de deputatul Ion Babici, care consideră că Țîmbaliuc „este un tânăr energic, cu o viziune clară pentru dezvoltarea orașului, un model de integritate și etică în funcție publică, cu abilități solide de gestionare a situațiilor de criză, empatic și dispus să asculte și să reprezinte toate segmentele comunității, un lider eficient, capabil de a conduce și motiva subalternii, și foarte important este „sorocean” de baștină, cu cunoașterea profundă a problemelor locale”. În prezent, la cârma municipiului Soroca se află Lilia Pilipețchi, membră a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), care conduce cu primăria din anul 2019 și este la primul său mandat.

Dacă alte partide politice și-au desemnat candidații la primării, altele au fuzionat. În acest weekend, Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) s-a întrunit într-o ședință unde a aprobat contractul de fuziune cu Partidul Unității Naţionale (PUN), acesta fiind ultima etapă a fuziunii celor două partide. În cadrul ședinței au fost aleși încă patru vicepreședinți ai formațiunii, unul dintre care este Sergiu Burlacu, care ar urma să fie și candidat la funcția de primar al mun. Bălți. La fel, pentru funcția de primar al orașului va lupta reprezentantul Guvernului în teritoriu, Vladimir Rusu, președintele OT al Partidului Social Democrat European (PSDE) din Bălți, Vasile Guțu, Ion Straciuc de la Partidul Acasă Construim Europa (PACE), dar și președintele OT Bălți al Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Aureliu Filipp.

 

La 5 noiembrie 2023 în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – municipii, orașe, sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui exercițiu electoral vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești) pentru un mandat de patru ani. Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"