NordNews
Avem ce spune

Patriarhia rusă s-ar putea trezi fără biserici în Ucraina

După recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ucrainene unite (Biserica Ortodoxă Ucraineană), toate clădirile care sunt acum ocupate în Ucraina de Patriarhia Moscovei, vor fi transferate în proprietatea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a declarat patriarhul ucrainean Filaret, într-un interviul acordat postului de televiziune „Priamoi”, scrie paginaderusia.ro
„Statul a transferat dreptul de proprietate în utilizarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Moscova. Dar atunci când va fi recunoscuta biserica autocefala ucraineană, Lavra – (și Kiev-Pecerska și Pociaevska) – si una si alta vor fi transferate la biserica din Ucraina“, – a spus Filaret.
„Patriarhia Moscovei în Ucraina nu are nicio proprietate”, a continuat patriarhul. El a subliniat faptul că Lavra Kiev-Pecerska și Pociaevska sunt locuri sfinte pentru Ucraina, la care Patriarhia Moscovei nu are niciun drept. Iar acele parohii care au construit biserici pe cheltuiala lor, sunt proprietatea parohiilor, nu a Rusiei. De aceea Rusia nu are aici proprietate bisericeasca“ – a spus Filaret.
În plus, patriarhul sustine că Tomosul Sfântului Sinod și Patriarhului Ecumenic privind recunoasterea autocefaliei Bisericii ucrainene va „lovi puternic“ în pozițiile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei în Ucraina.
„În primul rând – istoria Bisericii Ruse nu începe odata cu crestinarea Rusiei, începe cu anul 1448, când ea s-a separat de Mitropolia de Kiev. Moscova însuși a recunoscut acest lucru în 1948, când a aniversat 500 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Adica Moscova insasi a aniversat 500 de ani. Nu a fost obligata de nimeni. Totodata a sărbătorit 850 de ani de la fondarea Moscovei. Iar noi sărbătorim în acest an aniversarea a 1030 de ani de la crestinare, ei – 500 de ani. Astfel, istoria Bisericii Ruse începe cu secolul al XV-lea” a spus Patriarhul Filaret.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"