Partidul Democrat s-a arătat nemulțumit de rapoartele de monitorizare ale campaniei electorale, realizate de ONG-ul Promo-Lex. Pavel Postică, președintele acestei asociații, a efectuat recent o vizită la Bălți. Redacția nordnews i-a solicitat un interviu, pentru a afla cât mai multe detalii despre modul în care observatorii monitorizează actuala campanie electorală.
Domnule Postică, Promo-Lex-ul are o experiență bogată în monitorizarea alegerilor locale, parlamentare, prezidențiale. Cum credeți, de ce Partidul Democrat reacționează atât de dur la rapoartele de monitorizare ale Promo-Lex-ului în această campanie electorală?
-E straniu, pentru ca noi nu am modificat nici metodologia de monitorizare, nu am schimbat nici principiile noastre de abordare, permanent, ne-am condus de neutralitatea și imparțialitatea politică. De fiecare dată, am venit cu critici argumentate acolo unde a fost cazul și aceste critici au vizat majoritatea concurenților electorali, evident, în dependență de numărul de încălcări pe care le-au constatat observatorii în teritoriu. Totuși, eu aș înscrie aceste declarații critice ale Partidului Democrat în acea limită a libertății de exprimare, care este garantată de Constituție, dar, totodată, ar fi bine să știm că noi avem aceeași linie și libertate de exprimare. Evident, obiecția lor principală se referea la faptul că nu ar fi cazul să venim cu rapoarte periodice, fără a aduce un anumit probatoriu vizavi de multele încălcări, pe care le înregistrăm, ori noi n-am menționat probele în fiecare raport al nostru. Potrivit metodologiei, în calitatea de obervator pe care o avem, noi nu suntem procurori, noi nu suntem acuzatori de stat, astfel, nu avem absolut nici o obligație legală de a oferi probe. Majoritatea observatorilor de la Promo-Lex încearcă să documenteze și să probeze toate încălcările pe care le constată, cazurile grave legate de utilizarea resurselor administrative sau cazuri de oferire a cadourilor electorale, de care s-au făcut vinovate mai multe partide, nu doar Partidul Democrat. Sunt suficiente probe, inclusiv în spațiul public, în care partidele politice se aventurează să facă publicitate politică, utilizând resursele administrative, oferind cadouri electorale. Acestea sunt suficiente pentru a servi drept probe, atâta timp cât chiar pe paginile de facebook ale anumitor candidați poți găsi suficientă informație despre încălcările pe care le menționăm noi în rapoartele noastre.
Ați avut totuși o întânlire cu cei de la Partidul Democrat. Cum a fost acea discuție?
În principiu, înainte de startul campaniei electorale propriu-zise, am încercat să mergem pe la majoritatea partidelor politice, care s-au înregistrat în cursa electorală. Am reușit să ne întânlim deja cu Partidul Democrat, cu Partidul Comuniștilor, cu Partidul Socialiștilor, cu Blocul ACUM și cu Partidul Șor, adică nemijlocit cu primii cinci concurenți elecotrali, înregistrați la această oră în cursă. Vom continua întânlirile cu restul concurenților, în cazul în care vor fi deschiși, să vorbim cu ei, pentru că rolul nostru este să discutăm, rolul nostru este să monitorizăm, să informăm despre constatări pe actorii politici care nu înțeleg sau nu vreau să înțeleagă care este metodologia noastră de observare, care este rolul nostru, scopul activității
Partenerii de dezvoltare ai Republici Moldova, mai exact, statele din Uniunea Europeană, afirmă că aceste alegeri sunt deosebit de importante pentru țara noastră, iar unii lideri politici declară că ne putem aștepta la mai multe încălcări în această campanie electorală. Puteți să ne spuneți dacă și voi, cei de la Promo-Lex, vă așteptați la încalcări grave ale Codului Electoral mai aproape de ziua alegerilor?
-Eu sper că încălcări o să fie mai puține, decât am văzut noi la momentul de față, pentru că, din punctul nostru de vedere, procesul electoral din Republica Moldova, inclusiv până în anul 2016, a înregistrat anumite evoluții calitative din punctul meu de vedere, dar și, evident, a constatărilor pe care putem să le facem în baza informațiilor primite de observatori. Există cu singuranță cazuri, unde putem zice că anumite lucruri au fost încălcate, dar ele nu au fost atât de grave încât să schimbe rezultatele alegerilor. Dar aceasta nu înseamnă că noi trebuie să promovăm aceste lucruri, nu înseamnă că nu ar trebui să le scoatem în evidență și să nu depunem eforturi pentru ca ele să fie cât mai puține. Nu știu, este prea devreme să facem anumite concluzii, totuși, din punctul nostru de vedere, la momentul de față este o situație destul de îngrijorătoare, campania este destul de agresivă. În ultima perioadă, sunt foarte multe cazuri depistate de observatorii noștri, de violență, de intoleranță, de discurs de ură, discurs discriminatoriu și lucrurile acestea nu sunt compatibile cu democrația.
Au început intimidările. Dumneavostră și observatorii Promo-Lex ați simțit această presiune, pentru că, de exemplu, unii candidați au fost chiar agresați și vorbim de Dinu Plângău de la BE „Acum”, care a fost bătut la Edineț?
Cel puțin, noi am atestat cazuri, până când izolate, de utilizare a violenței, inclusiv ceea ce s-a întâmplat în privința asociației noastre. În unele cazuri, au fost intimidați observatorii noștri. Noi credem că este un lucru regretabil. Astfel de situații trebuie excluse din procesul electoral, dar cert este că, de fiecare dată, cel care a fost intimidat trebuie să se apere cu instrumentele legale, care-i stau la dispoziție. Inclusiv, așa am procedat noi, încercând să sesizăm organele de drept, să le expunem direct lucrurile și cazurile care au avut loc și sper ca ele să fie documentate obiectiv. Spre regret însă, putem și aici să deschidem mai multe paranteze, se pare că, în ultimul timp, organele de drept sunt tentate să combată cazurile de intimidare ale observatorilor într-un fel anume, spunând că n-a fost nimic grav, dar, de fapt, de multe ori ei evită să cerceteze multilateral cazurile. De exemplu, noi am acuzat cel puțin două situații în care observatorii noștri au fost intimidați, dar în afară de o postare pe pagina de facebook a poliției, nu a urmat nimic. Deci, în mod normal, în cazul când poliția sau autoritățile se autosesisează, deschid o anchetă, cel puțin înseamnă că persoana, care pretinde a fi victimă, trebuie să fie audiată, dar în cazul dat nimeni nu a fost audiat, chiar dacă se pretinde ca asftel de cazuri nu au fost oficiale din punctul de vedere al poliției. E o abordare stranie din punctul nostru de vedere, sper să fie doar niște neclarități și confuzii de comunicare publică.
Există un top al formațiunlor politice care au încălcat sau încalcă legislația electorală?
-Nu, din păcate, noi nu facem asemenea topuri, dar putem să zicem că, din punctul nostru de vedere, cele mai multe cazuri grave de încălcări sunt legate de utilizarea resurselor administrative, deci, evident, cele mai multe cazuri înregistrate au fost cele legate de oferirea cadourilor electorale. Cele mai multe cazuri înregistrate se referă la reprezentanții Partidului Șor, și. dacă vorbim de finanțarea transparentă a campaniei electorale, în special, în perioada de colectare a semnăturilor, la fel, cele mai multe cheltuieli au fost observate la Partidul Șor, din câte îmi amintesc eu din rapoarte. Nu doar ei sunt. În mare parte, sunt vizați majoritatea, pentru că toți încearcă să încalce la limită regulile de joc,
Se întâmplă că unele partide se autosesizează sau sesizează CEC-ul cu privire la încălcările comise de formațiunile politice concurente. Promo-Lex pune în ecuație asemenea sesizări sau mizează în exclusivitate pe corpusul său de observatori?
-Cu siguranță, noi urmărim absolut tot ce se întâmplă în contextul electoral. Mai mult ca atât, noi încercăm să monitorizăm mai detaliat toate litigiile și conflictele electorale, care au loc în perioada alegerilor și, dacă nu de fiecare dacă, cel puțin în raportul final, când vom face o analiză totală a tuturor cazurilor, atunci poate vom observa anumite tendințe. Până la momentul de față, este devreme de a trage anumite concluzii, dar cert este că noi urmărim absolut tot ce se sesizează de către organele electorale sau le este imputat. Nu în ultimul rând, trebuie să remarcăm faptul că, de exemplu, ceea ce au văzut observatorii noștri din teritoriu pot fi calificare drept încălcări ale legislației electorale, dar, încă odată repet, noi nu suntem acuzatori de stat, nu suntem procurori, ca să venim cu acuzații. Noi nu putem să nu înregistrăm anumite situații care vin în contradicție cu norma legală. Astfel de cazuri se conțin multe în raportul nostru, în calitate de sesizări oficiale și litigii care se examinează în organele de drept, respectiv, putem să zicem că atât concurenții electorali, cât și alegătorii încă nu-și folosesc totalmente drepturile care le sunt oferite și nu contestă în modul prevăzut de lege majoritatea încălcărilor care sunt făcute.
Noi am obseravt ca Promo-Lex are un discurs mult mai acid în comparație cu anii precedenți. Acest lucru se explică prin numărul mai mare de încălcări sau are o altă motivație?
-Noi nu am fost niciodată acizi, noi am încercat întotdeauna să păstrăm în primul rând loialitatea. Din contra, noi am încercat să fim consecvenţi în toate abordările noastre. Nimeni, niciodată nu au reușit, chiar dacă au vrut, să ne acuze de la diferite tribune de afiliere cu anumite partide, forțe politice, să ne acuze că nu suntem consecvenți și că încercăm să promovăm imaginea unui anumit lider, concurent electoral sau partid politic. Dacă o să analizăm toate rapoartele noastre din 2009 până la momentul de față, o să fie foarte vizibil că, în mare parte și de fiecare dată, încălcările vizau partidele aflate la guvernare.
Ne puteți spune, care sunt încălcările Codului Electoral atât la Bălți, cât și în zona de nord a țării?
-Sincer, nu am încercat niciodată să găsim niște evoluții, niște sitații pe fiecare circumscripție sau pe regiuni ale țării, noi, permanent, am luat țara ca ceva integru. Pentru noi este un proces electoral unic.
Cu siguranță, noi ne străduim ca rapoartele noastre să fie destul de detaliate, destul de informative. Sunt situații în care pot fi identificate cazurile de utilizare a resurselor administrative, inclusiv în nordul Republicii Moldova, situații de oferire a cadourilor electorale. Din câte îmi amintesc eu din ultimul raport, cel puțin am atestat cazuri de oferire a cadourilor sub forma de cărți religioase, procurate de către domnul Dodon, președintele Republicii Moldova, și oferite simpatizanților unui partid electoral, în special, în nordul Republicii Moldova.
