NordNews
Avem ce spune

Pavel Verejanu: Vrem să aducem un omagiu celor care au muncit o viață pentru binele acestei țări

După ce a pretins la fotoliul de primar de Bălți, liderul partidului  ȘOR  din teritoriu, Pavel Verejanu își propune să lanseze noi proiecte sociale în urbe. Unul dintre acestea este  „Vârsta de aur” care are menirea să socializeze bătrânii. Despre această intenție dar și alte planuri  ale formațiunii a vorbit politicianul într-un interviu acordat pentru nordnews.
 
Domnule Verejanu, dvs ați participat la alegerile locale din primăvara acestui an, fiind candidatul Partidului Șor. Alegerile, Slavă Domnului, au trecut, dar vedem că dvs și colegii dvs continuați să demarați unele proiecte sociale în Bălți, în pofida tuturor criticilor din partea oponenților politici. Îmi permit să vă întreb: de ce o faceți?
 
Pavel Verejanu: În 2015, împreună cu echipa actualului primar de Orhei, Ilan Șor, am câștigat primăria de Orhei. În următorii doi ani, am lăsat luptele politice deoparte și ne-am axat pe dezvoltarea economică și socială a orașului.  Aceste fapte sunt grăitoare și au demonstrat țării întregi că se poate de mișcat lucrurile spre bine, dincolo de viziunile și bătăliile politice.
Mai întâi de toate, am pus în aplicare proiectele economice, apoi și cele politice, pentru că ele sunt inter-dependente. Primul proiect implementat de primarul Ilan Șor a fost deschiderea unor magazine sociale. E un proiect lansat la doleanțele oamenilor din familiile social-vulnerabile. În aceste magazine, reducerile sunt semnificative. La unele produse alimentare prețul e mai mic cu 25-30 la sută, ba chiar și cu 50 de procente. Aceste produse sunt procurate direct de la producători, chiar dacă unii oponenți politici de-ai noștri îndrugă uneori verzi și uscate (că ar fi de proastă calitate, cu termen expirat și tot așa). Pentru a procura produse alimentare în magazinele date, cumpărătorii trebuie să obțină un card special. El este oferit pensionarilor, veteranilor de război, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl, iar recent beneficiarii noștri au deveni și persoanele angajate în sectorul bugetar.
Îmi pare rău că aceste magazine cu menire socială sunt calificate drept „mită electorală”. Din cauza acestor speculații, candidații noștri au fost retrași din cursele electorale, atât la alegerile prezidențiale, cât și la alegerile locale noi, pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Toți cunosc că aceste magazine funcționează pe teritoriul Republicii Moldova încă din 2015.
Bălțenii salută aceste proiecte și mulți sunt în așteptarea cardurilor sociale. Din păcate, Bălțiul este un oraș foarte politizat. Dar, în pofida tuturor criticilor, noi ne continuăm treaba. Organizăm diverse întrevederi cu oamenii și le explicăm despre beneficiile acestor proiecte sociale.
Am observat că în piețile din Bălți prețul la zahăr este mai mic de cât la noi. Asta înseamnă că el este adus prin contrabandă. Îmi pare rău că nu se iau măsuri, în acest sens.
 
Recent, dumneavostră, împreună cu alți colegi de partid, ați făcut ordine într-un parc din oraș. Cui aparține inițiativa?
 
Pavel Verejanu: O acțiunie similară am făcut-o atunci când am venit la conducerea primăriei Orhei. Este foarte important să faci curat acolo unde trăiești, fie în ogradă, pe stradă sau în parc. Atunci când treci pe alături, îți place să vezi ordine în jur.  Pentru noi trebuie să vorbească faptele, nu vorbele.
 
Am observat că, la Orhei, primarul Ilan Șor a lansat un șir de proiecte, cum ar fi asfaltarea străzilor, iluminatul stradal și construcția parcului de distracții OrheiLand. La Bălți însă, lucrurile stau altfel. Cum credeți, de ce are nevoie municipalitatea, pentru a schimba lucrurile spre bine?
 
Pavel Verejanu: Totul depinde de echipa care conduce orașul. De exemplu, la Orhei, am făcut o ordine în domeniul colectării taxelor locale. Dar, întâi de toate, am făcut un audit. Apoi au fost constituite șase echipe mobile, care au analizat și au luat în calcul toate problemele cu care se confruntă localnicii. Am reușit să lichidăm cumătrismul în primărie.
Pavel Verejanu: Vă imaginați, unii agenți economici nu achitau deloc taxele locale, pe când alții plăteau impozite prea mari. Așa că am făcut ordine în administrația publică locală. În acești trei ani, bugetul local a crescut de trei ori?
Am reușit să achităm restanțele pe care le avea primăria față de unele întreprinderi municipale. Noi suntem onești cu electoratul nostru. Adică, dacă promitem, numaidecât facem.
Să nu vă supărați că mereu vorbesc despre Orhei, dar ceea ce am făcut acolo putem face și aici. La Bălți, bugetul este cu mult mai mare și lucrurile se pot mișca mai repede.
Defalcările din Bugetul de Stat în cel al primăriei Orhei sunt de 20 la sută, iar în cel al primăriei de Bălți e de aproape 40 de procente. Cu așa bani, noi ne putem mișca foarte repede în domeniul de restabilre a infrastructurii, deteriorate timp de 27 de ani.
Pentru a atinge aceste obiective, este nevoie de o echipă care să muncească 24 de ore din 24, numai pentru binele cetățeanului.
Aceste acțiuni ne permit să fim mai aproape de oameni. În asta constă cheia succesului.
 
Natalitatea scăzută, emigrarea masivă a tinerilor sunt factori care reduc semnificativ din potențialul economic al Republicii Moldova. Aveți vreo politică specială pentru locuitorii țării?
 
Pavel Verejanu: În ultimii doi ani și jumătate, am stimulat creșterea natalității în Orhei, prin oferirea ajutoarelor materiale la naștere. De exemplu: pentru primul copil, familia primește 7 mii de lei, pentru al doilea- 10 mii de lei. Bineînțeles, nu sunt bani suficienți pentru a pune pe picioare un copil, dar aș vrea să remarc că, între timp, la Orhei, natalitatea a crescut de două ori.
 
O altă problemă care îi face pe tineri să plece este lipsa unei locuințe. Aveți vreo soluție și în acest sens?
 
Pavel Verejanu: De mai bine de un an, la Orhei este implementat proiectul Prima casă socială. Beneficiari sunt familiile, membrii cărora nu depășesc vârsta de 35 de ani. Ei achită lunar o rată fixă de 500 de lei, pe un termen de 35 de ani.  Astfel plătesc costul real al locuinței, fără dobândă sau alte taxe bancare.
 
Pe lângă magazine și alte proiecte sociale, despre care ați menționat, ce alte acțiuni concrete v-ați planificat să realizați în viitorul apropiat?
 
Pavel Verejanu: În regiunea Bălțiului, ne propunem să punem în aplicare proiectul „Vârsta de Aur”, prin intermediul căruia oamenii în etate, care nu a posibilitate să-și dea întâlnire, să poată, de acum încolo, să o facă. Vedeți, unii dintre bătrânei nu au posibilitatea să se întâlnească, dar au dorință, iar noi vrem să le oferim acest prilej.
Astfel, vrem să le aducem un omagiu celor care au muncit o viață, pentru binele acestei țări.
 
De unde v-ați inspitrat de aceste politici sociale, pentru că cetățeanul simplu nu a prea cunoscut până nu demult o astfel de atenție din partea autorităților?
 
Pavel Verejanu: La baza acestor politici, pe care le-a pus în aplicare Partidul Șor, sunt niște idei foarte populare în țările scandinave. Acolo lumea trăiește într-un socialism de tip capitalist. Cu alte cuvinte, statul are grijă de cetățenii lui.
În Suedia, Finlanda, Norvegia lumea nu este divizată în tabere. Guvernul vrea ca cetățeanul să trăiască bine, nu să supraviețuiască.
Tocmai de asta noi avem nevoie de susținerea poporului, pentru a pune în aplicare politicile noastre pe întreg teritoriul republicii. Noi nu mizăm pe factorii geopolitici: pro-Rusia sau pro-SUA, noi mizăm pe forțele proprii. Ori să stai cu mâna întinsă la Vest, ori la Est, oricum stai cu mâna întinsă… Și în Republica Moldova sunt bani și posibilități, numai că trebuie de dat din coate.
 
În luna mai a acestui an ați vorbit despre o posibilă deschidere a farmaciilor sociale. Când va avea sorți de izbândă acest proiect?
 
Pavel Verejanu: Noi muncim în această direcție. Trebuie să înțelegeți că este un proces complicat, pentru că avem nevoie de un șir de acorduri din partea Ministerului Sănătăți. Farmacii sunt multe, Ministerul e unul…
 
Liderul partidului, Ilan Șor, a vorbit acum o lună despre un program care ar permite moldovenilor plecați peste hotare să revină acasă și să se re-integreze mai ușor. Puteți să ne oferiți mai multe detalii la acest subiect?
 
Pavel Verejanu: Acum șase luni, am deschis în orașul Bologna un oficiu de reintegrare a moldovenilor. E un proiect foarte important pentru noi, fiindcă astfel vrem să-i aducem pe concetățenii noștri acasă. Deja am înregistrat și primele succese. Le oferim locuițe sociale, sunt scuțiti pe un termen de trei ani de taxele locale. Iar dacă vor să-și deschidă o afacere, au acces la granturi.
 
Și o ultimă întrebare: de ce are nevoie un om, ca să fie fericit?
 
Pavel Verejanu: Pentru mine, fericirea înseamnă să trăiesc în Republica Moldova. Vreau ca și copii mei să trăiască aici, pentru dăinuirea neamului. Multe popoare trăiesc pe glob, dar unele dintre ele nu au propria țară. Noi o avem și trebuie să fim mândri că locuim în Republica Moldova!
 
Vă mulțumim!
 
 
Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției nordnews.md. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"