NordNews
Avem ce spune

Paza de Stat ar putea angaja tineri de la18 ani

Parlamentul urmează să modifice Legea cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat. Astfel, vor putea fi angajați în SPPS tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, prevederile actuale stabilesc vârsta este de 21 de ani. Totodată, ofiţerii de protecţie vor putea fi detaşaţi în organizaţii internaţionale şi autorităţi ale administraţiei publice pentru executarea unor funcţii în interesul statului.

De asemenea, legea va defini expres categoria demnitarilor Republicii Moldova care vor beneficia de protecție de stat. Este vorba de Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului, Prim-ministrul, ex-Preşedintele Republicii Moldova pe o perioadă de patru ani, ex-Preşedintele Parlamentului şi ex-Prim-ministrul pe o perioadă de un an, în cazul în care ex-demnitarii au deţinut funcţiile respective cel puţin un an de zile, scrie bizlaw.md.

Legislația va fi completată la capitolul referitor la drepturile SPPS. Instituția va putea să solicite autorizarea introducerii armelor și muniţiilor de către personalul serviciilor omoloage de peste hotare, care asigură securitatea demnitarilor străini aflaţi în vizită în țara noastră; să autorizeze utilizarea spaţiului aerian de către aeronavele fără pilot, care execută zboruri de aerofotografiere şi filmare la sediile de lucru, reşedinţele, precum şi la locaţiile unde se desfăşoară misiuni de protecţie; să intervină pentru prevenirea şi contracararea acţiunilor de natură să pună în pericol viaţa, integritatea fizică, sănătatea și libertatea de acţiune ale persoanelor beneficiare de protecție de stat; să întreprindă măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale, profilactice şi terapeutice a persoanelor beneficiare de protecție de stat.
Ofițerii SPPS nu vor avea dreptul să desfăşoare alte activităţi remunerate, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice, de cercetare, de inovare şi de creaţie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"