NordNews
Avem ce spune

PCCOCS, detalii despre captura de la Vama Leuşeni. Şoferul, arestat pentru 30 de zile

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu o reacție în legătură cu cele aproape 1,5 milioane de euro depistate acum trei zile într-un TIR la vama Leușeni. Potrivit unui comunicat al instituției vor fi analizate mai multe versiuni, inclusiv și cele vehiculate în presă, scrie deschide.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal continuă investigațiile întru descoperirea tuturor circumstanțelor schemei de contrabandă cu valută străină (Euro), demascată în dimineața zilei de 18 aprilie curent, la postul vamal Leușeni. Banii au fost depistați la intrarea în țară, în habitaclul unui autocamion de model Mercedes Actros, înmatriculat în Republica Moldova, ce se deplasa fără încărcătură. În cadrul controlului de specialitate, funcționarii vamali au remarcat prezența mai multor pachete suspecte în cabina camionului, motiv pentru care a fost dispusă verificarea acestora. Ca urmare a numărării bancnotelor, s-a stabilit că suma de bani ascunsă în pachete se ridică la 1 570 660 de euro. Banii au fost împachetați și sigilați, iar actualmente sunt păstrați în camera corpurilor delicte a Serviciului Vamal”, se arată în comunicat.

Concomitent, autocamionul, care aparține unei companii autohtone de transport internațional de mărfuri, a fost indisponibilizat pe teritoriul postului vamal Leușeni. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru tentaviva de contrabandă a bunurilor, valoarea carora depășește 200 salarii medii lunare pe economie prognozate. În cadrul urmăririi penale, organele de anchetă urmează să stabilească proveniența banilor, statele care au fost tranzitate, persoanele implicate în schema infracțională, destinatarii acestor bunuri precum și alte circumstanțe relevante cazului.
Conform aceluiași comunicat, vor fi analizate mai multe versiuni, inclusiv și cele vehiculate în presă, dar și faptul că persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Ieri, 20 aprilie, procurorii au solicitat arestarea preventivă a șoferului autocamionului, care este un moldovean în vârstă de 36 de ani și, care fusese reținut imediat după depistarea infracțiunii. Prin încheierea judecătorului de instrucție de la Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana, a fost emis mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii vor contesta hotărârea instanței la Curtea de Apel Chișinău. Menționăm că aceasta este una dintre cele mai mari capturi de bani la frontieră, înregistrată în ultimii ani.”
În dimineața zilei de 18 aprilie, în jurul orei 10:30, la intrarea în punctul vamal Leușeni, a intrat un TIR de marca Mercedes Actros, înregistrat în R.Moldova cu numerele DES 991, la volanul căruia se afla V. Gurschi, un șofer în vârstă de 36 de ani.  Conform procedurilor, TIR-ul a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, pur întâmplător, vameșii au depistat în cabina șoferului, mai exact în dormitor, mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro.
Fiind numărate toate bancnotele s-a stabilit că suma ar fi aproximativ 1.590.660 de euro, iar despre acest caz imediat au fost sesizate toate organele abilitate, inclusiv procurorii PCCOCS. Surse apropiate anchetei ne-au comunicat că TIR-ul aparține companiei de transport internațional de mărfuri Disofi-Trans SRL.
Directorul Disofi-Trans SRL, Dina Rusu, a confirmat faptul că V. Gurschi este angajat, dar și că TIR-ul aparține companiei pe care o conduce. Însă când a fost întrebată despre incidentul de ieri de la vama Leușeni, Rusu ne-a spus că nu ne poate oferi mai multe detalii și nici nu cunoaște ai cui au fost banii, iar ulterior a rupt brusc apelul telefonic.
De altă parte, sursele Deschide.MD, apropiate anchetei, susțin că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări, iar beneficiarul lor este unul dintre frații Tătăroi.
Mai exact, este vorba despre Vladimir Mardar, cunoscut în lumea interlopă ca „Vova” sau „Tataroi” (inițial numele său de familie era „Tataroi” însă, din cauza problemelor cu legea, și-a schimbat numele de familie în „Mardar”). Numele Vladimir Mardar apare și într-o investigație realizată de RISE Moldova, în care jurnaliștii de investigație îl leagă de numele fostului deputat PDM, Constantin Țuțu, care vara trecută a fost anunțat în căutare internațională de autoritățile de la Chișinău în baza unui mandat de arest, iar recent acesta s-a predat organelor de drept și a fost pus sub control judiciar.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"