NordNews
Avem ce spune

PD propune excluderea unor prevederi din politica bugetar-fiscală pentru anul 2021

Partidul Democrat (PD) propune excluderea unor prevederi din politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, pe care le consideră „păguboase” și „suspecte” și propune un șir de amendamente la acest subiect. De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului susțin că deputații au avut suficient timp pentru a contribui la elaborarea proiectului, scrie cotidianul.md.

„Reieșind din modul și graba cu care aceste documente (n.red. – proiectul politicii bugetar fiscale) au ajuns în Parlament, votate de către noua majoritate parlamentară PSRM – Șor în prima lectură, fără a fi supuse dezbaterilor, PD consideră o sfidare și o bătaie de joc la adresa cetățenilor, în special, că acestea conțin elemente foarte suspecte”, susțin democrații și cer excluderea unor prevederi, care în opinia acestora ar fi „absolut inacceptabile”.

Este vorba despre „majorarea TVA în agricultură de la 8 la 12%, plafonarea taxelor locale, care reduce autonomia primăriilor și veniturile acestora, – importul medicamentelor neautorizate, permiterea importului de mașini mai vechi de 10 ani, impozitarea dobânzilor la bănci cu 3% pentru persoane fizice și schemele de milioane cu țigări.

Totodată, PDM propune o serie de amendamente în proiectele legilor bugetelor. Acestea vizează domeniul agricol, cultural, sportiv, și altele.

La rândul lor, reprezentanții Guvernului susțin că toți deputații „au avut ca niciodată mult timp pentru a contribui la proiectul politicii bugetar-fiscale”, iar PD, deși era la guvernare, nu a venit cu nicio propunere.

„Guvernul nu comentează declarațiile frustraților din Parlament. Fiecare deputat a avut ca niciodată mult timp pentru a contribui la proiectul politicii bugetar-fiscale. Ministerul Finanțelor a publicat propunerile pentru politica bugetar-fiscală încă în septembrie. Partidul d-lui Filip, deși era la guvernare, nu a venit măcar c-o singură propunere. Și după aprobarea proiectului în prima lectură deputații au avut 10 zile pentru amendamente. Guvernul le este recunoscător acelor deputați, care au examinat proiectele bugetar-fiscale și au venit cu amendamente. Frustrații nu merită reacție” – este poziția Guvernului față de propunerile PD privind politica fiscală.

De menționat că luni, 14 decembrie, Executivul se întrunește în ședință pentru a examina amendamentele deputaților.

Anterior, deputata Partidului Democrat din Moldova (PDM), Monica Babuc, a propus un amendament la Legea bugetului de stat pentru 2021, care vine să modifice formula de finanțare a instituțiilor de învățământ. Potrivit actului, scopul amendamentului este de a oferi suportul bugetar necesar pentru a acoperi parţial deficitul bugetar cu care se confruntă instituţiile de educaţie din sate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"