NordNews
Avem ce spune

Pe 19 decembrie, Nicolai Grigorișin și Boris Marcoci vor lupta pentru funcția de primar de Bălți

Turul doi al alegerilor locale noi din muncipiul Bălți, amânat duminică, 5 decembrie, va avea loc în data de 19 decembrie curent. Decizia a fost luată de membrii Comisiei Electorale Centrale astăzi, 6 decembrie.

„Se stabilește pentru data de 19 decembrie, turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți… După estimările noastre, în prezent ne încadrăm în sursele financiare pe care le avem. Vom face calcule exacte totuși”, a declarat președinta CEC.

În cadrul ședinței, Pavel Postică a avut un mesaj către alegători, exprimând unele precizări cu privire la procesul electoral și la cele întâmplate în weekend.

În final, șase membri CEC au votat pro, iar alți trei s-au abținut. Prin urmare, în buletinele de vot vor figura doi candidați: Nicolai Grogorișin, candidat independent și Boris Marcoci, candidat PAS, după ce candidata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber a fost exclusă din cursă de instanțele de judecată.

Amintim că, turul II al alegerilor locale din Bălți, care urma să aibă loc duminica trecută, 5 decembrie curent, a fost suspendat, după ce instanțele de judecată au menținut decizia Judecătoriei Bălți privind excluderea din cursa electorală a candidatei Partidului Șor, Marina Tauber, care era contracandidata lui Nicolae Grigorișin. Din cauza lipsei de timp, pentru a putea fi tipărite noi buletine de vot cu noul candidat, cel al PAS, care urma să se dueleze cu Grigorișin, CEC a decis suspendarea alegerilor în municipiul Bălți.

Pentru această decizie au votat membrii CEC, desemnați de PAS în cadrul instituției (Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteața) și vicepreședintele CEC, Pavel Postica, membrul desemnat de Președinție în cadrul instituției.

Alți doi membri ai CEC, Lilian Enciu și Vasile Postolache, desemnați de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), s-au abținut de la votare.

În proiectul de hotărâre se menționează un șir de încălcări la capitolul finanțării campaniei electorale. Candidata partidului „ȘOR”, Marina Tauber este acuzată că a cheltuit bani, pe care nu i-a declarat, pentru a hrăni simpatizanții care au susținut-o în campanie electorală.

În primul tur, cel din 21 noiembrie curent, Marina Tauber a acumulat 47,93% din voturi, iar Nicolai Grigorișin – 20,93%.

Amintim că,  Partidul Socialiștilor a cerut demisia membrilor Comisiei Electorale (CEC), care au aprobat suspendarea alegerilor locale noi din municipiul Bălți din 5 decembrie curent. O asemenea doleanță a exprimat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, 6 decembrie.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"