NordNews
Avem ce spune

Pe 2 martie, Republica Moldova va marca anual atât Ziua memoriei, cât și a recunoștinței

Ziua memoriei, consemnată anual pe 2 martie, a fost redenumită în Ziua memoriei și recunoștinței. Parlamentul a aprobat, vineri, această modificare, transmite agora.md. 

Unul din autorii proiectului, deputatul Andrian Candu, a argumentat că, pentru a menține spiritul patriotismului și a păstra filele istoriei țării, este primordială comemorarea celor căzuți în conflictul armat pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova din anii 1991-1992, dar și exprimarea gratitudinii și recunoștinței celor rămași în viață.

„Ziua memoriei și recunoștinței este necesară de a fi încărcată și cu o serie de acțiuni menite să mențină valoarea aportului adus celor 29.000 de eroi care au luptat pentru Republica Moldova”, se arată în nota informativă a proiectului.

Decizia a fost luată cu votul majorității deputaților prezenți în sală.

Menționăm că, tot vineri, Guvernul a aprobat planul manifestaţiilor dedicate comemorării a 29 de ani de la izbucnirea acțiunilor de luptă, precum și instituirea Comitetului responsabil de organizarea activităților planificate.

Sunt prevăzute o serie de acțiuni în mai multe localități, inclusiv pe platourile de luptă și în locașurile sfinte. La 2 martie 2021, va fi desfășurat un miting de comemorare a eroilor căzuţi pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Totodată, conducătorii autorităților publice și organizațiilor de veterani vor depune flori la monumentul „Maica îndurerată” din cadrul Complexului memorial „Eternitate” și la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Totodată, vor fi organizate mai multe activități de educație patriotică în instituțiile de învățământ și în unitățile militare, fiind păstrat un minut de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata