NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Pe frontul salariilor nimic nou

Să fim iarăși înțeleși, cînd guvernarea spune că afară plouă, iar afară plouă, nici noi, cei de la nordnews, nu vom nega existența precipitațiilor de după geam. De unde și nu avem cum să nu salutăm intenția guvernării de a majora salariile primarilor și angajaților de la primării cu 50 de % și a profesorilor cu 8 %. E o veste care te marchează și imediat te înterbi de ce anume acum? Cetățeni cuminți, responsabili și cu știință de carte, noi cunoaștem că elaborarea bugetului anual al unui stat este o muncă foarte migăloasă, or, trebuie calculat fiecare bănuț, indentificate sursele de venit, indicați beneficiarii și determinat volumul resurselor financiare pentru fiecare categorie socială etc. După care, bugetul este aprobat de către Parlament și devine lege de respectat/îndeplinit. Trebuie să înțelegem că Guvernul a găsit, acum, la mijlocul anului, prin buzunare niște bani, pe care nu-i calculase inițial. De ce anume acum? Răspunsul îl știu pînă și copii de la grădiniță – în toamnă avem alegeri parlamentare!
Majoritatea primarilor din localitățile R. Moldova au devenit, din îndemnul inimii, bineînțeles, membri ai Partidului Democrat. Ei sunt actori importanți ai procesului electoral, adică sunt acea resursă administrativă pe care o pot/vor folosi cei de la putere. Mai mult, importanța lor crește odată cu introducerea modificărilor în Codul Electoral, adică odată cu apariția circumscripțiilor uninominale. De unde și ideea acestui act mai mult decît generos – un adaos la salariu de tocmai 50 la sută.
Cît despre majorarea cu 8 la sută a salariilor profesorilor, ce să spunem? Nu cred că e o încercare de a stopa procesul de degradare a sistemului de învățămînt, proces care se întîmplă și din cauza salariilor mizerabile, or, pentru aceasta ar trebui investite resurse financiare considerabile. Totul e mult mai simplu. Guvernarea a observat că, în ultimii ani, doar profesorii au ieșit la manifestări de stradă, apărîndu-și interesele. De aceea, intenția regimului de a opera cu acest adaos, dar foarte modest, este mai degrabă o tentativă de a preveni exprimarea în toamnă a nemulțumirilor întemeiate ale profesorilor. Mă gîndesc că ne-am putea aștepta și la alte majorări nesemnificative pînă la alegeri. Nimic nou pe acest front, așa au procedat toate guvernările de la 90 încoace, indiferent de culoarea politică – electoratul trebuie iubit, îndeosebi cu cîteva luni înainte de a-l invita la urnele de vot.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"