NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pe peretele unui liceu din orașul Fălești a apărut o pictură murală: „Se poate și altfel. Fără stereotipuri!”

Pe unul din pereții Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești a apărut o pictură murală care vine să educe tânăra generație. Se poate și altfel. Fără stereotipuri!”, este sloganul campaniei de sensibilizare, menite să contribuie la combaterea stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen, în orașele Fălești și Strășeni.


„Acest proiect va avea un impact pozitiv asupra societății noastre, suntem siguri că datorită acestui proiect se vor schimba multe lucruri pozitive, multe idei noi”, afirmă Alexandru Severin, primarul orașului Fălești.

Pictura murală ilustrează drepturi și oportunități egale pentru femei și bărbați. Elevii liceului salută ideea și speră că aceasta va avea impact asupra colegilor.

„Acest desen, de fapt, reprezintă o concepție de viață, care ne spune că suntem egali și trebuie să ne respectăm reciproc”.

„E sub forma unui puzzle, care înseamnă faptul că noi toți împreună formăm putere și nu contează dacă ești fată, băiat, nu contează etnia sau naționalitatea. Toți suntem oameni și toți avem drepturi egale”, spun elevii.

Și profesorii speră că discipolii lor vor înțelege mesajul, iar inegalitățile de gen care persistă în localitate, vor dispărea.

„Instituția noastră a avut frumoasa posibilitate de a avea desenat pe perete un mural care arată frumos și are un conținut puternic. Acesta promovează echitatea de gen, respectarea de drepturi, incluziune școlară”, spune Cristina Tambur, directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești.

„Este un puzzle, la care autorii s-au gândit un an de zile, ca să fie cât mai relevant și cât mai frumos. Cei care trec pe aici și conduc copiii la grădiniță au fost deosebit de mirați, chiar se opreau și analizau pictura”, povestește Mariana Osadță, șef Direcția generală educație și cultură Fălești.

Un studiu regional realizat în Fălești și Strășeni a demonstrat că oamenii consideră că rolul de lider în casă și în societate, aparține bărbaților.

„E bine sau nu, ca profesiile să fie divizate în funcție de gen, dacă este o oportunitate ca treburile casnice și îngrijirea copiilor să fie treaba comună a soților. În felul acesta vom contribui la reducerea violenței în bază de gen”, afirmă Violeta Terguță, coordonatoare UNFP, proiectul UE pentru egalitate de gen.

Ce înseamnă inegalitate de gen a simțit pe propria piele Nadejda Canțîr, campioană mondială la kickboxing.

„Am trecut prin aceste stereotipuri. În perioada în care mă antrenam în sala din Chișinău, în grupa mea eram unica domnișoară care se antrena în fiecare zi alături de băieți. Acum, la fel, sunt singura antrenoare de kickboxing, nu sunt alte femei”, spune Nadejda Canțîr, campioană mondială la kickboxing.

Campania este realizată în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

„Astăzi a fost o zi specială, cred eu, pentru Fălești. Noi am promovat o pictură murală pe peretele liceului, unde pictura reprezintă lupta provocărilor, prevenirea stereotipurilor de gen, pe care le vedem în fiecare zi. Și am avut un dialog plăcut și au urmărit videourile despre cum generația tânără și generația mijlocie pot lucra împreună pentru a depăși o persistentă stereotipizare de gen, care limitează posibilitățile oportunităților în viață ale fetelor și băieților, ale femeilor și bărbaților”, spune reprezentanta UN Women în Republica Moldova, Dominika Stojanoska.

„Gen, egalitate și împuternicirea femeilor sunt trei piloni cheie pentru a atinge scopul spre care tindem pentru a-l atinge pentru femei. Cum am mai spus, mai mult de 50% din populație globală, inclusiv în Republica Moldova, sunt femei. Și dacă nu o să obținem egalitate de gen, atunci nu o să atingem nici alte scopuri”, spune Latika Maskey Pradhan, reprezentanta UNFPA.

Campania cu scopul de a aborda stereotipurile de gen și violența în bază de gen se desfășoară în șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"