NordNews
Avem ce spune

Pedeapsa cu moartea pentru membrii comunității LGBTQ, instituită într-o țară africană

Președintele ugandez, Yoweri Museveni, a promulgat cea mai dură lege anti-LGBTQ din lume, care prevede pedeapsa cu moartea pentru homosexualitate. Măsura a stârnit indignare la nivel internațional, precum și condamnare din partea multor ugandezi, scrie libertatea.ro

Luni, președinta parlamentului ugandez, Anita Among, a publicat o declarație pe rețelele de socializare prin care a confirmat că Museveni a aprobat legea adoptată de deputați în martie.

Aceasta prevede pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viață pentru anumite acte între persoane de același sex, până la 20 de ani de închisoare pentru „recrutarea, promovarea și finanțarea” de „activități” între persoane de același sex, iar orice persoană condamnată pentru „tentativă de homosexualitate agravată” riscă o pedeapsă de 14 ani.

Proiectul de lege, descris de Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, ca fiind „șocant și discriminatoriu”, a fost adoptat de toți cei 389 de parlamentari, cu excepția a doi, pe 21 martie.

Museveni a avut la dispoziție 30 de zile pentru a semna legea, a o retrimite parlamentului pentru a fi revizuită sau a se opune prin veto. El a trimis-o înapoi la deputați în aprilie, cu o cerere de reexaminare. Proiectul de lege ar fi devenit totuși lege fără acordul președintelui, dacă acesta l-ar fi retrimis spre reexaminare a doua oară.

Numai în luna februarie, 110 persoane din comunitatea LGBTQ din Uganda au raportat grupului de advocacy Sexual Minorities Uganda (Smug) incidente, inclusiv arestări, violență sexuală, evacuări și dezbrăcări forțate în public. Persoanele transgender au fost afectate în mod disproporționat, a declarat grupul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"