NordNews
Avem ce spune

Pedeapsa lui Filat, redusă cu 685 de zile. Când va putea ieși din închisoare

Pedeapsa ex-premierului Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, a fost redusă cu 685 de zile, adică cu circa 1 an și nouă luni. Cererea apărării sale a fost admisă marți, 30 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost obținută de Realitatea.md de la surse din cadrul instanței, scrie realitatea.md.
Judecătorul de instrucție Constantin Damaschin a fost cel care a examinat cererea și s-a pronunțat în acest sens. La baza încheierii, ar fi stat hotărârea CEDO privind condițiile de detenție.
Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Vlad Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate și siguranță, dar și de încălcarea dreptului la viață privată.
În acest an, ex-premierul va împlini în luna octombrie exact 4 ani de când a fost încarcerat, iar dacă am face un exercițiu de matematică, perioada stată după gratii adunată cu perioada redusă este egală cu 5 ani și 10 luni de închisoare ispășiți.
Tot potrivit Codului de Procedură Penală, ex-premierul ar avea tot dreptul să depună o cerere întru eliberarea înainte de termen, odată ce a ispășit două treimi din pedeapsă.
Încheierea Judecătoriei Ciocana urmează să fie făcută publică pe portalul instanțelor naționale. Realitatea.md va urmări subiectul și va reveni cu detalii și reacții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"