NordNews
Avem ce spune

Pentru turul II al alegerilor, CEC a acreditat încă 185 de observatori

Comisia Electorală Centrală, pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020, a mai acreditat 185 observatori, dintre care 162 naţionali și 23 internaţionali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 41 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a concurenţilor electorali.

Observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor. Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Observatorii acreditați în primul tur îşi pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în cadrul celui de-al doilea tur. Amintim că, pentru turul I de scrutin, CEC a acreditat 2197 de observatori.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, accesând următorul link: https://bit.ly/3kuKri1.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata