NordNews
Avem ce spune

Pericol de inundații în R. Moldova. Avertizarea emisă de Serviciul Hidrometeorologic pentru perioada 24 – 27 noiembrie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare hidrologică pentru perioada 24 – 27  noiembrie în legătură cu creșterea nivelului apei în râul Nistru. Astfel, meteorologii anunță o posibilă ieșire a apei în luncă și subinundarea terenurilor agricole.

„În legătură cu mărirea debitului mediu zilnic de apă deversat din Lacul de acumulare Dnestrovsk (r.Nistru), Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează creșterea nivelului apei pe sectorul or.Soroca – or.Dubăsari cu 2.7-4.3 m, față de nivelul din 24 noiembrie (ora 8.00). Ieşirea apei în luncă și subinundarea terenurilor agricole”, se arată în comunicatul SHS.

Meteorologii precizează că situația se datorează faptului că în prezent, Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsck la moment deversează 2200 m3/s, urmare a necesității crescute de energie electrică, urmare a crizei energetice din Ucraina.

„Digurile de protecție pe râul Nistru au fost proiectate pentru un debit de 2400-2600 m3/s.  Serviciul Hidrometeorologic de Stat, de comun cu autoritățile competente, monitorizează atent situația. Postul de monitorizare de la Naslavcea a indicat un nivel constant a apei în râul Nistru pe 24 noiembrie în intervalul orelor 09:00 – 11:00”, menționează  instituția.

Pentru moment, specialiștii dau asigurări că situația nu indică nici un pericol pentru gospodăriile și casele oamenilor.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"