NordNews
Avem ce spune

Persoanele care se asigură în mod individual pot achita de astăzi polița medicală

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de astăzi prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul 2019. Până pe 1 aprilie 2019, inclusiv, acestea beneficiază de reduceri în mărime de până la 75% din valoarea primei, care costă, la fel ca și anul trecut 4056 de lei, informează MOLDPRES.
Astfel, proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75% și achită 1014 lei prin intermediul agențiilor teritoriale ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Totodată, fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de guvern, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală.
Persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și vor achita 1622,40 de lei la agențiile teritoriale ale CNAM.
Doritorii de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală cu cardul bancar sau de pe dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze serviciul MPay, să introducă IDNP-ul, codul de verificare, după care să urmeze pașii necesari, în funcție de modalitatea de achitare.
Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, vor achita prima în mărime integrală, adică 4056 lei. Plata poate fi efectuată la orice bancă sau agenție teritorială (AT) a CNAM, cu confirmarea ulterioară a plății la agențiile teritoriale ale CNAM.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"