NordNews
Avem ce spune

Persoanele juridice din R.Moldova care au datorii vor avea dreptul să părăsească ţara

Persoanele juridice care au datorii vor avea posibilitatea să părăsească ţara. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Curtea Constituţională, care a declarat neconstituţională omisiunea din Legea insolvabilităţii în privinţa unui termen limită al normei care prevede posibilitatea de a-i interzice unui debitor să părăsească localitatea de reşedinţă sau teritoriul ţării. Astfel, în caz de eschivare a debitorului de la îndeplinirea obligaţiilor, instanţa de insolvabilitate nu îl poate priva de dreptul de administrare a patrimoniului şi nu-i mai poate interzice călătoriile în afara ţării, scrie deschide.md

Curtea a constatat în acest sens că nu sunt stabilite limite temporale pentru care este valabilă interdicţia de a nu părăsi ţara sau localitatea de reşedinţă, chiar dacă procesele de insolvabilitate ar putea avea o complexitate mai mare sau mai mică şi, respectiv, o durată diferită. Până la modificarea articolului 84 din Legea insolvabilităţii de către legislator, instanţele de insolvabilitate vor aplica la instituirea măsurilor de nepărăsire a teritoriului ţării sau a localităţii de reşedinţă termenele stabilite de articolul 64 din Codul de executare”, a declarat preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole.

Până la operarea unor noi modificări în această lege, instanţele, la adoptarea măsurilor de nepărăsire a teritoriului ţării sau a localităţii de reşedinţă, vor aplica termenul de cel mult şase luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"