NordNews
Avem ce spune

Perspectivele de cooperare moldo-nipone în domeniile educației, cercetării, tineretului și sportului

Perspectivele de cooperare moldo-nipone în domeniile educației, cercetării, tineretului și sportului au fost discutate de către ministrul Liliana Nicolaescu-Onofrei și secretarul de stat Adrian Băluțel în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Masanobu Yoshii, transmite  gov.md.
Discuțiile privind domeniul educației, cercetării și inovării s-au axat preponderent asupra promovării studierii limbii nipone în cadrul instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova, implementării proiectelor de mobilitate academică și stimularea cooperării inter-universitare, în special pe segmentul cercetării și realizării în comun a proiectelor științifice.
În ceea ce privește cooperarea în domeniile tineretului și sportului, părțile au abordat mai multe subiecte ce țin de promovarea culturii fizice și a modului sănătos de viață în rândul copiilor și tinerilor din țara noastră, inclusiv prin preluarea celor mai bune practici și experiențe japoneze în acest sens. De asemenea, părțile au discutat și despre participarea sportivilor din Republica Moldova la Jocurile Olimpice și Paralimpice de Vară din 2020, care vor avea loc la Tokyo. În context, conducerea ministerului și-a exprimat recunoștința pentru suportul oferit de Guvernul Japoniei sportivilor din țara noastră, care se vor califica la Tokyo 2020, de a desfășura cantonamente de pregătire fizică specială în mai multe orașe din Japonia.
Alte subiecte ale discuției au vizat cooperarea dintre minister și Fundația pentru Relații moldo-japoneze, organizarea la Chișinău a Festivalului de cultură și civilizație japoneză ,,Bunkasai” etc.
La final, părțile au convenit să intensifice colaborarea în vederea valorificării potențialului bilateral existent, care este unul considerabil.
Menționăm că prin intermediul Ambasadei nipone la Chișinău, Guvernul Japoniei a realizat mai multe proiecte cu impact pozitiv în domeniile de competență ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, printre care: proiectele „Kusanone”, care au contribuit la ameliorarea infrastructurii și condițiilor de învățământ din mai multe școli și grădinițe din țară; grantul japonez pentru învățământul profesional tehnic; lansarea primei biblioteci mobile pentru copii din Republica Moldova; oferirea echipamentului tehnic pentru Palatul Național și Teatrul de Operă și Balet etc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata