NordNews
Avem ce spune

Peskov: Putin nu vrea să dea ochii cu Aleksandr Lukaşenko

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să se întâlnească cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, a informat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE şi RIA Novosti, potrivit agerpres.

‘O astfel de întâlnire nu figurează în agenda’ şefului statului rus, a declarat Peskov pentru agenţia de presă rusă oficială RIA Novosti, după ce pe reţelele de social media s-a răspândit informaţia că Lukaşenko ar fi părăsit în secret Minskul şi s-ar fi deplasat de urgenţă la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.
Portalul rusesc RBC a comunicat miercuri că mai multe avioane Tu-134 ale Forţelor aeriene ruse, dotate cu echipamente de comunicaţii speciale, ar fi plecat de la Moscova spre Minsk. Scopul zborului lor era necunoscut, iar între timp unul dintre avioane s-a întors în Rusia.
Unele media ruse au speculat că avioanele au fost trimise de Moscova să-i aducă pe cei 33 de presupuşi mercenari ruşi arestaţi de autorităţile belaruse înainte de alegerile prezidenţiale din Belarus, după ce preşedintele belarus ar fi avut o discuţie cu Putin şi ar fi primit o scrisoare de la el de cinci pagini.
După alegerile prezidenţiale din 9 august, în urma cărora liderul belarus, care conduce de 26 de ani ţara, a fost reales cu puţin peste 80% – conform cifrelor oficiale – un val de proteste a izbucnit în Belarus, care s-au extins în întreaga ţara şi care continuă.
Manifestaţiile împotriva a ceea ce opoziţia denunţă ca fiind fraudarea scrutinului sunt reprimate cu brutalitate de către forţele de securitate ale regimului, care au recunoscut decesul a două persoane – dintre care una în custodia poliţiei.
Potrivit Ministerului de Interne din Belarus, aproximativ 7.000 de persoane au fost reţinute de la începerea protestelor în seara zilei de duminică.
„Peste 700 de persoane au fost arestate în noaptea miercuri spre joi pentru participarea la acţiuni în masă neautorizate”, a scris purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Interne, Olga Cemodanova, pe contul său Telegram, subliniind că ‘tulburările din ţară şi-au pierdut caracterul de masă’.
Rezultatele alegerilor au fost contestate de cei patru candidaţi care au concurat cu Lukaşenko în alegeri.
Purtătoarea de stindard a opoziţiei unificate, Svetlana Tihanovskaia, a părăsit ţara şi s-a refugiat în Lituania marţi.
Potrivit anturajului său, Tihanovskaia a fost constrânsă să părăsească Belarus după ce s-a întâlnit – timp de câteva ore – cu înalţi responsabili ai KGB-ului belarus
în sediul Comisiei Electorale Centrale din Minsk. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"