NordNews
Avem ce spune

Peste 100 de mii de refugiați din Ucraina și 22 de mii de gazde, susținuți de ONU Moldova

Peste 100 de mii de refugiați din Ucraina și 22 de mii de membri ai comunităților gazdă au fost susținuți de ONU Moldova de la începutul războiului. În 2022 au fost mobilizate 257 de milioane de dolari pentru a oferi, împreună cu organizațiile internaționale și naționale ale societății civile, servicii de protecție și asistență umanitară, transmite IPN.

Pe parcursul anului, peste 750 de mii de refugiați au fost forțați să fugă din Ucraina în Moldova, dintre care peste 100 de mii au căutat siguranță, protecție și securitate pe termen lung. Peste 90% dintre refugiați sunt femei și copii. Echipa de Țară a Națiunilor Unite și-a unit forțele cu Guvernul, ONG-urile de pe ambele maluri ale râului Nistru și comunitățile locale pentru a oferi sprijin refugiaților și membrilor comunităților gazdă.

„Sprijinul nostru continuă până astăzi și va continua până când ultimul refugiat se va întoarce în siguranță în Ucraina. Acest lucru, însă, nu ar fi fost posibil fără multilateralismul, solidaritatea și umanitatea de care noi toți, inclusiv oamenii din Moldova, care și-au deschis inimile și casele, am dat dovadă în această perioadă de timp dificilă”, a menționat Simon Springett, coordonator rezident al ONU în Moldova, citată într-un comunicat de presă.

Sprijinul oferit de ONU Moldova a inclus îmbunătățiri ale infrastructurii, oferirea facilităților WASH – apă, sanitație și igienă, dar și oferirea articolelor nealimentare pentru mai bine o sută de centre de acomodare a refugiaților din toată țara. Au fost oferite 2,6 milioane de mese calde zilnic refugiaților. În același timp, aproximativ 108 mii de refugiați și 22 de mii de familii gazdă au primit asistență în numerar în valoare totală de 70,3 milioane de dolari.

Au fost înființate 11 Blue Dot care au ajuns la peste 45 de mii de refugiați, inclusiv 23 de mii de copii, oferind o gamă largă de servicii pentru a răspunde nevoilor lor. Este vorba despre informare și consiliere, spații prietenoase copiilor, servicii de igienă, sănătate și nutriție, precum și servicii de consiliere psihologică și juridică de bază și ghidare în cazuri de violență sau sănătate. Pe de altă parte, în cele 22 de Orange Safe Space, băieții și fetele au avut acces la consiliere în domeniul sănătății mintale, referire și informații despre sănătatea sexuală și reproductivă, dezvoltare personală, integrându-se în comunitățile gazdă.

Pentru a asigura integrarea refugiaților ucraineni în societate și pe piața muncii, au fost puse la dispoziție peste două mii de locuri de muncă, iar 946 de ucraineni au fost angajați oficial.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"