NordNews
Avem ce spune

Peste 1300 de muniții neexplodate au fost distruse de geniștii militari în 2021

Geniștii Armatei Naționale din garnizoanele Chișinău, Bălți și Cahul au depistat și nimicit în anul 2021 peste 1300 de obiecte explozive şi  aproape  28 de mii pe întreg teritoriul țării. Potrivit locotenent-colonelului Igor Livițchi, din cadrul Serviciului  geniu, anul trecut, geniștii militari au fost cel mai des solicitați în raioanele Ştefan-Vodă, Orhei şi Ungheni.

Sursa a specificat că cele mai ample misiuni au avut loc în localitățile Răscăieți și Răscăieţii-Noi, raionul Ştefan-Vodă, unde militarii din Batalionul  Geniu ”Codru” au depistat și neutralizat în total 571 de obiecte explozive și peste 14 300 de cartușe.

În aceeași perioadă, echipa de geniști din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” a fost solicitată în satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni. În urma cercetării terenului, militarii au identificat 198 de obiecte explozive și 1 100 de cartușe.

Totodată, geniştii din Brigada de infanterie motorizată ”Dacia” au intervenit în satele Ivanovca Nouă şi Lipoveni din raionul Cimişlia, unde, în urma lucrărilor agricole şi forestiere, au fost descoperite 32 de muniţii, care au fost nimicite la Centrul de instruire al unităţii.

De menționat că printre obiectele explozive depistate în anul 2021 se aflau mine antipersonal și antitanc, grenade de mână, focoase UZRGM, bombe de aruncător, proiectile de artilerie și bombe de aviație.

Toate munițiile datau  din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și prezentau un risc sporit pentru viaţă. Acestea au fost distruse în condiții de maximă securitate.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"