NordNews
Avem ce spune

Peste 2000 de observatori vor monitoriza alegerile prezidențiale

 În ziua alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova,  în cadrul secțiilor de votare vor fi distribuiți aproximativ 2000 de observatori, dintre care 1 884 naţionali și 309 internaţionali. Procesul electoral va fi monitorizat și peste hotarele țării.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenţilor electorali câte un observator naţional.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, accesând următorul link: https://bit.ly/3kuKri1.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"