NordNews
Avem ce spune

Peste 2000 de persoane au murit în urma exploziilor minelor de teren

Minele de teren şi alte dispozitive explozive de război au ucis sau rănit anul trecut 5.554 de oameni la nivel global, relevă raportul anual al Campaniei internaţionale pentru interzicerea minelor terestre, dat publicităţii joi la Geneva şi care evidenţiază daunele produse de grupări armate non-statale şi armele lor improvizate, scrie agerpes.ro.

Conform raportului, în jur de 2.200 de persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 3.400 au fost mutilate de mine, muniţii cu fragmentaţie neexplodate şi alte tipuri de arme, afirmă campania, care în 1997 a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia sa la Tratatul de la Ottawa de interzicere a minelor.

Activiştii campaniei arată că 2019 a fost al cincilea an la rând cu bilanţuri atât de ridicate, provocate în special de minele improvizate, responsabile de o treime din totalul victimelor.

Cele mai multe victime au fost consemnate în Afganistan, Columbia, Irak, Mali, Nigeria, Ucraina şi Yemen.

Potrivit raportului, peste 123.000 de mine au fost distruse anul trecut.

Pe fondul pandemiei de COVID-19, unele ţări şi-au suspendat operaţiunile de deminare şi au redirecţionat fondurile aferente spre sectorul de sănătate, arată raportul, care mai avertizează că programele de educare a publicului despre riscurile minelor de teren au fost şi acestea afectate de pandemie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata