NordNews
Avem ce spune

Peste 500 profesori din nordul R. Moldova au învățat să asigure implicarea elevilor în procesele decizionale

Profesioniști din domeniul educației din raioanele Cahul și Ungheni, au fost prezenți la atelierul online „Participarea elevilor și elevelor în procesul decizional”, organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Evenimentul și-a propus să contribuie la  respectarea  drepturilor copilului, dar și la analiza factorilor care influențează participarea acestuia în luarea deciziilor. 

Mai mulți elevi și eleve din raioanele Cahul și Ungheni au participat în perioada martie – mai, la opt instruiri online privind drepturile copilului, importanța participării în procesele decizionale.

 ,,Participarea elevilor si elevelor în procesul decizional este crucială pentru funcționalitatea unui sistem educațional bazat pe nevoile autentice ale acestora. Numai ținând cont de opinia lor în toate deciziile care îi privesc, personalul școlii poate face că școala să devină cu adevărat sigură, prietenoasă și inclusivă. Doar în așa mod, elevii și elevele simt că sunt subiecți cu drepturi a unui proces care este despre, pentru și prin ei”, a declarat Consultantul în drepturile copilului, Iosif Moldovanu. 

 „În cadrul proiectului „EVA” din raionul Ungheni au fost instruiți 22 de elevi: 4 băieți și 18 fete. Aceste instruiri au oferit elevilor posibilitatea să observe și să se implice mai activ la identificarea  problemelor la nivel de instituție. Noi, maturii ar trebui să învățăm să acceptăm viziunile copiilor, ele ne vor ajuta să găsim soluții pentru diferite situații”, consideră reprezentanta Direcției Educație Ungheni, Natalia Ranețcaia.

În cadrul activităților desfășurate în proiectul EVA, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii sprijină participarea reală a copiilor, oferindu-le posibilitatea de a-și exprima opiniile la decizii ce îi vizează. Participarea este esențială pentru a dezvolta din copilul de astăzi un adult al viitorului cu simț al responsabilității și angajamentului civic”, afirmă coordonatoarea Programului de prevenire, CNPAC, Natalia Țurcanu.

Atelierul online „Participarea elevilor și elevelor în procesul decizional în instituția de învățământ” este realizat de către CNPAC în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata