NordNews
Avem ce spune

Peste șaizeci de ucraineni și un american, eliberați în cardul unui schimb cu Rusia, anunță Kievul

Şaizeci şi patru de ucraineni şi un american au fost eliberaţi miercuri într-un nou schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, a anunţat preşedinţia ucraineană, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.ro

Şaizeci şi patru de membri ai forţelor armate ucrainene, care au luptat în regiunile Doneţk şi Lugansk, (…) se întorc acasă„, şi-a exprimat satisfacţia pe Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei, Andrii Iermak, precizând şi că un american, Suedi Murekezi, „a fost de asemenea eliberat” în cadrul schimbului.

Potrivit agenţiei de presă ruse TASS, Murekezi a fost arestat în iunie în estul Ucrainei, fiind inculpat în august pentru că a „participat la manifestaţii pro-ucrainene şi anti-ruseşti” şi pentru că a „incitat la ură rasială” la Herson, la începutul conflictului.

Potrivit avocatului său, citat de TASS la momentul inculpării, el ar fi ajuns în aceste adunări „din întâmplare”.
El a mai menţionat că clientul său „nu a luat niciodată parte la operaţiuni militare” în regiunea Doneţk, adăugând că „el lucra într-un club de noapte din Herson”.
Potrivit DPA, prizonierii ucraineni eliberaţi în cadrul schimbului au luptat în regiunile Donţekk şi Lugansk şi erau atât ofiţeri, cât şi soldaţi obişnuiţi.

Oraşul a fost recucerit la începutul lui noiembrie de forţele ucrainene, la finalul unei contraofensive de mai multe săptămâni.
În cadrul schimbului de miercuri, „au fost de asemenea restituite” patru trupuri neînsufleţite, a mai precizat Andrii Iermak.
Potrivit Kievului, peste 1.400 de prizonieri ucraineni de război au fost eliberaţi până acum în cadrul unor schimburi cu Rusia.

Partea rusă a informat la rândul său că un preot ortodox a fost eliberat şi că au fost recuperate trupurile neînsufleţite a doi piloţi care lucrau pentru Grupul Wagner şi care au fost ucişi în oraşul Bahmut. Iniţial nu a fost clar dacă este vorba despre acelaşi schimb de prizonieri, notează DPA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"