NordNews
Avem ce spune

Peter Michalko despre frauda bancară: „Nimeni nu stă în pușcărie”

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că nu poate indica „niciun plus” în dreptul subiectului care vizează investigarea furtului miliardului din R. Moldova și că această situație îngrijorează nu numai cetățenii R. Moldova, ci și partenerii de dezvoltare ai republicii noastre, scrie Ziarul Național.

Peter Michalko a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că este foarte important ca cei care se fac vinovați de devalizarea sistemului bancar al R. Moldova să fie pedepsiți.

„La momentul de față nu este nimeni în pușcărie pentru asta și procesele de judecată care țin de fraudă sunt amânate de zeci de ori, ceea ce sporește neîncrederea oamenilor”, a afirmat diplomatul european, subliniind că au trecut deja șase ani de la acel jaf de proporții.

În opinia șefului Ambasadei UE la Chișinău, este foarte important ca instituțiile statului să activeze în interesul și în conformitate cu așteptările cetățenilor, ca autoritățile să realizeze totuși reforma justiției, să investigheze frauda bancară și să promoveze hotărât lupta împotriva corupției – „răul cel mai mare și cauza multor altor fenomene proaste care dăunează societății”.

„Dacă îi întrebi pe investitori care este problema cea mai mare, ei nu spun taxele, impozitele, ci sectorul justiției și statul de drept”, a exemplificat Michalko, exprimându-și nedumerirea că persoane cu probleme de integritate revin în sistem în ultimul timp și sunt promovate, fapt ce reprezintă „un semnal prost”.

În altă ordine de idei, diplomatul european s-a referit la alegerile prezidențiale din această toamnă, subliniind că acestea trebuie să fie libere și corecte, inclusive, transparente și credibile, iar drepturile alegătorilor și concurenților să fie respectate.

„În investigarea fraudei bancare, suntem la 6 ani de când s-a făcut o gaură de 12% din PIB-ul Republicii Moldova şi încă nu am văzut persoane pedepsite”, a spus Peter Michalko.

Ambasadorul european a declarat că cetăţenii, dar şi partenerii europeni ai Republicii Moldova aşteaptă nu doar pedepsirea celor vinovaţi, dar şi recuperarea banilor.

„Aici este testul pentru încrederea în justiţie. Vedem că procesele care ţin de această fraudă sunt amânate de foarte mult timp”, a spus ambasadorul UE în Republica Moldova.

Potrivit acestuia, cooperarea dintre UE şi Republica Moldova este legată de promovarea reformelor.

„O parte a acestei cooperări este şi principiul condiţionalităţii, care ajută la schimbările care trebuie să aibă loc pentru a putea susţine instituţiile din Republica Moldova”, a menţionat ambasadorul UE în Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"