NordNews
Avem ce spune

Peter Michalko: Există indicii că modificarea Codului Electoral nu corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția

Procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente și nu ar trebui să aducă noi provocări și limitări pentru starea democrației electorale și a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaților și observatorilor. De această părere este șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko, scrie deschide.md

Potrivit diplomatului, standardele democratice și electorale sunt printre angajamentele esențiale față de partenerii internaționali ai țării, inclusiv UE, dar în primul rând față de cetățenii Republicii Moldova.

Sunt necesare un proces corespunzător și o evaluare adecvată a modificărilor propuse la Codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, precum și cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituțională dupa alegerile prezidențiale din 2016. Este nevoie de un consens larg între forțele politice, bazat pe consultari autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate”, a menționat Michalko.

Amintim că Parlamentul urmează să examineze astăzi modificarea Codului Electoral în lectura finală. Mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că în urma adoptării modificărilor propuse, observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără a avea dreptul de a prezenta rapoarte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"