NordNews
Avem ce spune

Petiție inițiată de un italian. Cere ca Hotelul Național să nu fie demolat

După ce primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că, în curând, Hotelul Național ar putea fi demolat, un italian a lansat o petiție online în care cere ca clădirea să rămână „istorie a Chișinăului”. Inițiatorul petiției adresată edilului capitalei își propune să colecteze 100 de semnături, scrie agora.md.

Aceste clădiri sunt și trebuie să reprezinte un testament important al trecutului orașului și, cu siguranță, un punct de referință pentru turism.  Însuși arhitectul Le Corbusier a fost fascinat de construcția sovietică din anii 1930, atât de mult, încât a participat și a câștigat licitația pentru construcția Centrului Soyuz, sediul operațional al sovieticilor. Păstrare nu înseamnă neapărat „mumificare”; lucrările de renovare atentă (reamenajarea energiei și restructurarea arhitecturală) pot permite acestor clădiri să continue să fie o mărturie foarte importantă a trecutului recent al orașului și, în același timp, să-și îndeplinească funcția inițială.
Sugerăm primarului Ion Ceban și întregii Administrații municipale să reflecte mai atent asupra oportunității de a reconsidera, cu spirit de perspectivă și responsabilitate culturală, identitatea și valorile calitative, reprezentate de acest obiect arhitectural și de protecția lui consecventă, siguri fiind de faptul, că respectul pentru ceea ce simbolizează această permanență arhitecturală în memoria colectivă ar putea reprezenta, de asemenea, un factor de îmbunătățire pentru întreaga comunitate”, se declară în petiție.
Până la publicarea acestui material, petiția a fost deja susținută de aproape 50% din semnatari.

Proprietarul a primit autorizația de demolare a clădirii, dar în același timp este nevoie și de noul proiect al clădirii, pe care încă nu l-am văzut, dar pentru demolare document este și se află la Direcția Arhitectură. Sunt încă câteva proceduri pe care trebuie să le treacă și să le îndeplinească proprietarul. Dacă vor fi finalizate procedurile necesare, atunci demolarea clădirii poate începe în această toamnă, dacă nu vor reuși deja anul viitor, a menționat Ion Ceban.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata