NordNews
Avem ce spune

Petrișor Dumitrescu s-a întâlnit cu reprezentanții APL-urilor din Ungheni. Despre ce au discutat

La inițiativa consulului general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu, la data de 17 august a avut loc întâlnirea cu reprezentanții autorităților publice locale și ai instituțiilor publice din raionul Ungheni, pentru informare și stabilirea oportunităților de cooperare în vederea implementării proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Interreg Next România – Republica Moldova, în valoare de 40 de milioane de euro.

Evenimentul la care au participat 37 de primari a avut loc la sediul Consiliului Raional Ungheni și a fost moderat de Tatiana Lazăr, vicepreședintele Consiliului Raional Ungheni, și Nicolae Sorotinschi, primarul satului Unțești, raionul Ungheni, președintele Organizației teritoriale al Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Apelul de proiecte va fi lansat la începutul lunii septembrie, reprezentanții autorităților publice locale având la dispoziție patru luni pentru a formula și depune cererile de finanțare. Domeniile vizate sunt: sănătatea, educația, turismul, cultura, adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, buna guvernanță şi managementul frontierei.
Vor putea fi depuse proiecte pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii de educație, sănătate și turism din județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, din România, și localitățile de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.
În cadrul întâlnirii, au fost discutate situația social-economică, prioritățile privind dezvoltarea locală și proiectele care au importanță pentru locuitorii raionului, fiind subliniată necesitatea accesării fondurilor europene pentru implementarea în comun a proiectelor. De asemenea, a fost subliniată importanța identificării autorităților publice locale din România pentru implementarea proiectelor transfrontaliere. Conducătorii autorităților publice locale și-au exprimat intențiile de cooperare pe baza resurselor de care dispun în localitățile din care provin.
Consulul general a evidențiat oportunitățile și importanța accesării fondurilor europene, cunoașterea bunelor practici europene și facilitarea realizării de proiecte, necesitățile de dezvoltare, valorificarea oportunităților oferite de Uniunea Europeană prin programele de finanțare și cooperarea între administrațiile publice locale din România și Republica Moldova.
La finalul discuțiilor, a recomandat să fie identificate necesitățile de îmbunătățire și dezvoltare ale fiecărei localități care să se materializeze în acțiuni concrete și pragmatice pentru binele locuitorilor cu scopul de a mobiliza și a pune bazele cooperării dintre autoritățile publice locale de pe ambele maluri ale Prutului.
Discuțiile au condus la înțelegerea procesului de accesare al fondurilor europene din cadrul Programului Interreg Next și pregătirea teoretică a reprezentanților autorităților locale din raionul Ungheni pentru implementarea proiectelor realizate în parteneriat cu autoritățile publice locale din județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.
În acest sens, discuția deschisă a condus la creșterea gradului de conștientizare privind acțiunile și sprijinul acordat de Uniunea Europeană prin România pentru asigurarea unui nivel de trai mai înalt al cetățenilor Republicii Moldova.

Având în vedere caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură și spiritualitate, reiterăm deschiderea pentru consolidarea relațiilor de prietenie și de cooperare între autoritățile publice locale.

România, prin sprijinul constant acordat Republicii Moldova, rămâne principalul partener care susține plenar parcursul european al Republicii Moldova și ridicarea nivelului calității vieții tuturor cetățenilor.
Așa cum am mai demonstrat, oficiul nostru consular sprijină accesarea fondurilor europene prin care să fie implementate proiecte de natură să contribuie la prosperitatea comunităților locale și dezvoltarea Republicii Moldova.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"