Susținere implicită

Este la mintea oricui că primirea unui concurent electoral la Cotroceni nu are cum fi întâmplătoare. Privit din acest unghi, gestul președintelui României este elocvent și nu lasă loc de interpretări.Unde mai pui că șeful statului român s-a întreținut cu prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale pe teme preponderent electorale. Deschide.md anunță că deputatul  Constantin Codreanu,  l-a informat pe Klaus Iohannis  despre proiectele pe care intenționează să le lanseze în Chișinău.  Scurt și cuprinzător.
Candidatul PUN nu va folosi, firește, episodul Cotroceni în campania sa electorală. Legea nu permite așa ceva.
Și nici președintele României nu va spune niciodată, bineînțeles, că în alegerile din Chișinău  pariază pe reprezentantul PUN. Nu-i va îndemna în niciun caz pe chișinăuieni să-l voteze pe Constantin Codreanu..
Însă  unele lucruri devin clare și fără cuvinte. Nu există dubii, în urma întrevederii de la Cotroceni,  pentru cine are simpatii Iohannis în alegerile din Chișinău. Constantin Codreanu se bucură de o susține implicită a președinției României.
Tandemul Iohannis – PNL
Acest fapt ridică însă o întrebare deloc neglijabilă. Pe cine sprijină Partidul Național Liberal, principala formațiune a dreptei românești, în alegerile locale din Chișinău?
Oficial, PNL îl susține în alegerile locale din capitala Republicii Moldova pe Andrei Năstase. Acest fapt l-a anunțat recent chiar Ludovic Orban, liderul partidului.
Poziția național-liberalilor este explicabilă. În condițiile în care popularii europeni merg pe mâna lui Andrei Năstase, PNL, membru al PPE, era constrâns să se ralieze acestei poziții.
Însă Klaus Iohannis, formal vorbind,  nu-i datorează nimic astăzi marelui partid transnațional. Nu  are vreo obligație politică în fața creștin-democrației europene. Din momentul în care a câștigat fotoliul prezidențial, el nu mai este membru de partid.
Cu toate acestea, fostul lider al PNL și actualul președinte al României, deși de la înălțimea funcției sale se ridică deasupra formațiunilor politice, rămâne mentorul numărul 1 al național-liberalilor. Vechiul partid al Brătienilor va conta pe el în viitoarele alegeri prezidențiale.
Ludovic Orban  spune  fără ocolișuri că un nou mandat pentru președintele Iohannis depinde de „forța PNL”. Altfel spus, sugerează  ca partidul său  trebuie să fie suficient de puternic pentru a-l ajuta pe șeful statului să câștige viitoarea cursă pentru Cotroceni.
O aparentă contradicție
Astfel, oricum ai da-o, între președintele României și național-liberali există o chimie evidentă. Ei au fost și rămân aliați care, după toate probabilitățile, își coordonează acțiunile politice. Între Cotroceni și PNL în ultimii anii nu au existat divergențe semnificative.
În aceste împrejurări, ultimele mesaje disonante pe tema alegerilor din Republica Moldova par stranii. Atașamentul  șefului statului pentru Constantin Codreanu, în situația în care PNL oficial îl susține Andrei Năstase, scoate în evidență, la prima vedere, o surprinzătoare discrepanță de atitudini.
Nu cred însă că între  Klaus Iohannis și Ludovic Orban pot să apară contradicții în chestiunea alegerilor locale din Republica Moldova.  Și mai puțin verosimil este faptul ca ei să-și etaleze în public diferențele de opinii, dacă admitem, prin absurd,  că acestea ar exista.
Bănuiesc că PNL și-a anunțat sprijinul pentru Andrei Năstase de nevoie pentru a nu intra în niște clinciuri cu PPE. Popularii europeni au gafat când au acceptat PPDA în rândurile lor. E o greșeală nu mai mică decât introducerea lui Iu. Roșca în anii 1990 în familia creștin-democrată europeană.
Au dres busuiocul
La București se știe bine că liderul Platformei DA este o sculă oligarhică, vorba colegului Nicolae Negru. O făcătură a cleptocrației îndepărtate  de la putere  care nu urmărește nimic altceva decât revanșa politică. Ca să nu mai vorbesc de antiunionismul voalat al acestuia.
În plus, Constantin Codreanu, în lupta pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, se bucură de adeziunea unui număr mare de primari din România. El este susținut, în afară de PUN,  de formațiuni politice de pe ambele maluri ale Prutului:  Partidul Mişcarea Populară din România, Uniunea Centristă şi Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova.
Pentru candidații PUN în alegerile din Chișinău și Bălți și-a declarat sprijinul, precum se știe,  Consiliul Româno-American (Romanian American Council). Codreanu s-a întreținut joi la Chișinău cu Elroy Sailor, omul lui președintelui Donal Trump, asigurându-și astfel și susținerea morală a Partidului Republican din SUA.Astfel, reprezentantul PUN se poziționează în alegerile din Chișinău ca un jucător de anvergură. Exceptând partidul lui Mihai Ghimpu, pe el mizează întreaga suflare unionistă din Basarabia și din diasporă.
În această situație, susținerea PNL pentru Andrei Năstase arată ca dracul. Primirea lui Constantin Codreanu de către Kaus Iohannis la Cotroceni drege busuiocul întrucâtva. Nu-i asigură neapărat succesul electoral candidatului PUN, dar contribuie la solidarizarea și mobilizarea alegătorilor unioniști.