NordNews
Avem ce spune

Pfizer şi Moderna au probleme cu livrarea vaccinului

Vaccinurile produse de Pfizer şi Moderna oferă protecţie inclusiv faţă de tulpinile britanică şi sud-africană ale coronavirusului, dau asigurări cele două companii. Dar ambele au mari probleme cu livrările. Din cauza nedoritelor întârzieri, Comisia Europeană avertizează că va lua măsuri iar unele ţări comunitare sunt chiar hotărâte să dea în judecată companiile farmaceutice, transmite tvrmoldova.md.

 

Polonia are de gând să deschidă acţiune în justiţie împotriva Pfizer, după ce săptămâna trecută a primit doar jumătate din numărul de vaccinuri alocate. Mai mult, şi compania Moderna şi-a amânat până în weekend un transport care urma să ajungă mâine la Varşovia.

 

Şi Italia s-a înscris pe lista ţărilor care ameninţă Pfizer cu un proces de răsunet, după ce a fost anunţată că va primi în această săptămână cu 20 la sută mai puţine doze, iar săptămâna trecută au ajuns cu 30 la sută mai puţine.

 

Italienii au şi alte probleme: la Trentino de exemplu, 12 cadre medicale au fost vaccinate din greşeală cu ser fiziologic în loc de ser Pfizer. Şi tot din greşeală, regiunea Lombardia a stat o săptămână în „zona roşie”, până să-şi dea seama autorităţile că decizia a fost luată pe baza unei statistici eronate şi să remedieze situaţia.

 

Dincolo de erori şi întârzieri, însă, îngrijorările cele mai mari sunt acum legate de noua tulpină britanică a coronavirusului, extrem de agresivă. Şi de alte mutaţii, deja prezente sau care vor putea apărea în viitor, după cum avertizează premierul britanic.

 

Autorităţile sanitare din Germania cred că mutaţia britanică, identificată tot mai des, va deveni prioritară. Este motivul pentru care tot mai multe ţări europene îşi înăspresc controalele la frontiere.

 

Iar Belgia de exemplu merge mai departe şi interzice, începând de miercuri, toate călătoriile neesenţiale, sosiri şi plecări, pentru străini şi proprii cetăţeni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata