NordNews
Avem ce spune

Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson neatinse

Pisaniile lui Ștefan cel Mare și Sfânt au fost găsite în Herson neatinse. Informația a fost confirmată de autoritățile ucrainene. Ministerul Culturii reiterează angajamentul Republicii Moldova de a susține evacuarea patrimoniului cultural în condiții mai sigure, scrie IPN.

„Suntem într-un dialog permanent cu Olexandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii și cu Lucian Romașcanu, omologul român. Nu e cazul să ne antrenăm acum într-o competiție, cine va păstra mai bine comorile, pentru că este vorba de situație de război și de faptul că piese de  patrimoniu mondial de valoare inestimabilă, în Ucraina, se pot pierde irecuperabil în bombardamente sau fiind furate și vandalizate de ocupanți”, a declarat ministrul Sergiu Prodan, citat într-un comunicat de presă.

Republica Moldova este parte a „Group of Ten”, care s-a întrunit, pe 29 iunie, la Lviv, Ucraina pentru a adopta o poziție comună pe arena internațională cu scopul de a contracara agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei,  război care amenință patrimoniul cultural al acestei țări.

Miniștrii culturii celor 10 țări, printre care România și Republica Moldova, au inițiat  atunci Declarația de intenție a ministerelor culturii din țările participante, document care reiterează susținerea unitară în vederea conservării patrimoniului cultural al Ucrainei și recunoașterea acestuia ca parte a patrimoniului cultural al umanității.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt artefacte din secolul al XV-lea, lespezi cu scriere în slavonă de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, care atestă evenimentele istorice din acea perioadă. Acestea se păstrau la Muzeul din Herson.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"