NordNews
Avem ce spune

Plahotniuc a folosit un trust din Noua Zeelandă pentru a transfera milioane de euro familiei sale

OTIV Trust – se numește societate paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care Vlad Plahotniuc a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane, scrie Rise Moldova. Banii nu au fost singurul motiv pentru care Plahotniuc și-a construit buncărul din sud-vestul Oceanului Pacific. A vrut să stea în spatele cortinei, înconjurat de bodyguarzi financiari. Trustul i-a oferit această protecție, temporar.

Trustul OTIV a fost creat în Noua Zeelandă pe 22 noiembrie 2011 de către grupul Asiaciti Trust, o fabrică internațională de companii offshore.

Milioane de euro și de dolari treceau printr-un lanț de firme și ajungeau pe conturile Trustului OTIV, iar de aici se pierdeau pe conturile familiei Plahotniuc.

Rise Moldova a prezentat cele mai importante tranzacții, în ordine cronologică, sumele fiind extrase din documentele consultate:

3 Martie 2013. Mavogan Overseas Investments Limited obține 2,1 milioane de dolari sub formă de împrumut de la Tukumaan Limited, o companie din paradisul fiscal Insulele Marshall, folosită în „Furtul Miliardului” și în „Laundromatul rusesc”. La scurt timp, Tukumaan mai plasează 1,3 milioane de dolari pe conturile Mavogan.

23 Mai 2013. Mavogan Overseas Investments Limited îi oferă firmei fiice din Cipru un credit de 3,5 milioane de dolari, aproape toți banii luați de la Tukumaan Limited.

10 decembrie 2013. Pe contul bancar al Mavogan Overseas Investments Limited de la ABLV Bank AS intră 4,6 milioane de dolari de la OTIV Prime Holdings BV.

20 Decembrie 2013. Mavogan Overseas Investments Limited transferă cele 4,6 milioane de dolari către Oxana Childescu.

14 februarie 2014. Mavogan Holdings Limited din Cipru virează pe conturile elvețiene ale firmei mamă – Mavogan Overseas Investments Limited suma de 7,7 milioane de euro și 18,9 milioane de dolari, drept dividende. Până la finalul lunii mai vin din urmă peste un milion de dolari.

14 martie 2014. Peste o lună, Mavogan Overseas Investments Limited decide să transfere banii încasați de la firma-fiică: 7,7 milioane euro și 20,2 milioane de dolari către Oxana Childescu.

22 octombrie 2014. Într-un document redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, administratorul Trustului OTIV, este indicat că OTIV Prime Real Estate BV (deținută de OTIV Trust) a vândut pe 12 august 2014 două companii din Moldova pentru care a încasat 31,2 milioane de euro. Acestea se numesc: Gerex-Cons SRL și Finpar Invest SRL, ambele implicate în dosarul cu privatizarea unor bunuri publice, din jurul scandalului cunoscut „insulele la Izvor”, dar și în alte scandaluri imobiliare.

12 Noiembrie 2014. Mavogan-fiică varsă pe contul Mavogan-mamă suma de trei milioane de euro, dividende. Peste câteva zile, banii sunt transferați Oxanei Childescu pe contul ei din Letonia.

RISE Moldova i-a expediat lui Vladimir Plahotniuc o listă cu mai multe întrebări, prin intermediul avocatului său Lucian Rogac.

Ulterior, contactat telefonic, Rogac a spus că a transmis întrebările lui Plahotniuc și că deocamdată nu are niciun răspuns: „Eu le-am transmis conform destinației solicitate, dar nu am primit un răspuns”.

Sursa: cotidianul.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"