NordNews
Avem ce spune

Platforma DA a contestat la CCM legea cu privire la limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova și legea farmaciilor mobile

Platforma DA anunță că continuă să conteste la Curtea Constituțională pe fond și pe procedură legile adoptate ilegal de majoritatea Dodon-Plahotniuc-Șor pe ultima sută de metri a sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă, transmite deschide.md. 

În cadrul unui briefing de presă, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, deputații Dinu Plîngău și Liviu Vovc, au anunțat că „vor fi întreprinse toate acțiunile legale pentru a anula legile cu caracter strict electoral, care pereclitează securitatea țării, incită populația țării la vrajbă interetnică, creează condiții pentru scheme de corupție etc, votate pe bandă rulantă de majoritatea din legislativ”.

Astfel, au fost contestate azi două din multitudinea de legi adoptate ilegal: legea cu privire la limbile vorbite și legea farmaciilor mobile.

Liviu Vovc a menționat că prin deschiderea farmaciilor mobile, cel puțin, se încalcă regulile de păstrare a medicamentelor și sunt promovate medicamente contrafăcute. Iar în cazul altui proiect care va provoca majorarea prețurilor la medicamente și dispariția celor ieftine, deputatul a menționat că au fost falsificate acte la votarea proiectului în a doua lectură și, în acest context, deputatul a sesizat procuratura generală pentru fals în acte.

Dinu Plîngău s-a referit la legea cu privire la limbile vorbite, amintind că modificarea acesteia discriminează minoritățile naționale, descurajează populația să studieze limba de stat, contravine Constituției, implementarea acesteia este imposibilă nefiind allocate resurse din buget etc.

La rândul său, Andrei Năstase a sugerat că „Dodon, Plahotniuc și Șor, prin interpuși, nu fac altceva decât să compromită atât Parlamentul, și așa compromis, dar și mai grav, să compromită Curtea Constituțională, mimând proceduri parlamentare și urmărind cu încrâncenare păstrarea puterii cu orice preț, împotriva voinței clar exprimate a poporului nostru”.

„Actuala guvernare nu poate rezolva criza sanitară, așa că vor sa-i învrăjbească pe moldoveni, cu o lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul republicii Moldova, făcută fără nicio discutie serioasa. Legea PSRM-Shor slăbește și mai tare Moldova. În același timp, cu legea farmaciilor mobile, se vede ca nu-i intereseaza în niciun fel sa rezolve problema accesului la medicamente de calitate și accesibile pentru oameni: ei vor doar sa înființeze scheme de produs bani pe care sa le controleze. Totul în detrimentul calității vieții și a sănătății oamenilor. Au făcut o lege criticata aspru de profesioniști, de mediul academic, de medici și farmaciști, care spun ca o sa ajungem sa avem medicamente ilegale pe piață, livrate de oameni fără nicio pregătire medicală – cine o sa raspunda dacă o sa moara oameni în urma aplicării unei legi atat de toxice? Nu putem sacrifica sănătatea oamenilor și încrederea în sistemul farmaceutic doar ca să facă socialiștii și Shor milioane și zeci de milioane din această nouă schemă. Republica Moldova nu este un poligon de experimente pentru oligarhi”, a conchis Năstase.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"